Het najaar van 2021 in boeken

Boekentips LangZullenWeLezen

Ben je deze zomer doorheen je voorraad boeken geraakt en kijk je uit naar nieuw leesvoer? Het najaar kondigt zich alvast aan met heel wat boeiende boeken. Een voorsmaakje:

Dit najaar is het uitkijken naar…

Fictie van bij ons

Begin september ligt ‘Jij mag alles zijn’ van Griet Op de Beeck in de winkel. Het is het eerste boek van Op de Beeck voor jonge lezers en ‘voor iedereen die wel eens in het hoofd van een negenjarige wil wonen’. Een ontroerend verhaal over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt en over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. Op 1 september komt Op de Beeck naar De Afspraak.

Van Heleen Debruyne, columniste en presentator op Klara, verschijnt in oktober een tweede boek. In ‘De huisvriend’ onthult Debruyne een familiegeheim. Wie is Albert, de rijke en excentrieke huisvriend die de vakanties van het gezin van haar grootmoeder betaalde? En waarom is de urne met de as van haar grootmoeder verbannen naar het ouderlijke tuinhuis? Debruyne vond antwoorden in brieven en dagboeken van haar grootouders.

Van schrijver-dichteres Delphine Lecompte komt er een opvolger van haar prozadebuut: ‘Beschermvrouwe van de veschoppelingen II’. In haar eigenste stijl legt ze zichzelf, haar dierbaren en vijanden op de pijnbank en maakt Lecompte je deelgenoot van haar wondere wereld.

De nieuwe van Marnix Peeters 'De jacht op Ursula Graurock' – verschijnt in oktober en wordt aangekondigd als een schelmenroman waarin hij de tijdgeest van preutsheid en overdreven politieke correctheid op de hak neemt in een taal die even sappig is als zijn verhalen.

Ook Koen Peeters komt dit najaar met een nieuwe roman: ‘De minzamen’ waarin hij de brug slaat naar het met de ECI Literatuurprijs bekroonde ‘De mensengenezer’. Het belooft een betoverend verhaal te worden dat de lezer opnieuw naar Congo meevoert.

Pluto’ is de titel van de nieuwe Lara Taveirne die verwijst naar de plek op het doodse platteland waar de moeder van het hoofdpersonage Antonia in een opwelling een scheef dijkhuis heeft gekocht. In Pluto beleeft Antonia de zomer van haar leven. Pas vele jaren later keert ze terug, met een baby in een draagdoek en een peuter aan de hand. Maar ditmaal is het geen zomer. Het dijkhuis is zwaar in verval. Antonia’s hart ligt aan diggelen. De noordoostenwind blijft maar waaien. En de baby houdt niet op met huilen.

‘Het verhaal van Fatima’ van Fatima Noori is een brandend actueel verhaal, dat vanaf oktober kan gelezen worden. Fatima Noori is een Afghaans vluchtelingenmeisje dat als 8-jarige naar België kwam via de ‘bekende’ wegen. In Afghanistan mocht ze als meisje niet naar school. Ze dwong haar broer om zijn leerstof ook aan haar te leren. Nu zit Fatima in het eerste middelbaar en volgt ze Latijn. Met haar debuut wil ze nuance brengen in het vluchtelingendebat.

Een ander debuutroman is ‘Straatkat’ van Yasmina El Messaoudi. Yasmina groeit op tussen twee culturen. Haar vader komt uit het Rifgebergte in Marokko, haar moeder is geboren en getogen in een klein Vlaams dorpje. In het gezin staan de bijbel en de koran naast elkaar en worden nooit vragen gesteld over de mengelmoes aan talen, gebruiken en religies. Als een straatkat loopt Yasmina door het leven: nieuwsgierig en enthousiast, maar soms ook bang en onzeker. Ze is een buitenbeentje. In het Vlaamse dorp, maar evengoed bij haar familie in Molenbeek. Enkel in haar gezin vindt ze rust. Wanneer Yasmina's moeder ongeneeslijk ziek wordt en sterft, verdwijnt langzaam maar zeker haar enige thuis.

En Sylvie Marie trekt in ‘Alles valt’ naar de Gentse Stropstraat waar de bijna dertigjarige Roderik Deroo samen met zijn vouw Caroline en zoontje Cas een doorsneegezin vormt. Alles lijkt perfect, maar onderhuids woekert bij Roderik een grote waaromfase. Het leven in de Stropstraat snijdt hem stilaan de adem af.

Fictie internationaal

Met ‘Normale mensen’ brak Sally Rooney internationaal door. De Ierse staat voor een nieuwe generatie schrijvers. Op 7 september verschijnt haar nieuwe roman ‘Prachtige wereld, waar ben je’. De uitgeverij kondigt het boek aan als een verhaal waarin de hoofdpersonages ‘vier mensen zijn die elkaar liefhebben en elkaar pijn doen. Het gaat over seks, over vriendschap en over de wereld waarin zij leven. Het is een universeel verhaal, dat zich afspeelt in Dublin en een klein stadje aan de Ierse westkust, over de vage grens tussen alleen zijn en eenzaam zijn, en over hoe om je leven te delen met anderen.’

Van Paolo Gognetti verschijnt in oktober een vertaling van zijn nieuwste boek. Gognetti, die internationaal doorbrak met de prachtroman ‘De acht bergen’, keert in ‘Het geluk van de wolf’ terug naar de Italiaanse Alpen. Hoofdpersonages zijn Fausto en Silvia die elkaar ontmoeten in het bergdorp Fontana Fredda. Hij is schrijver, zij is kunstenares op zoek naar een nieuw bestaan.

Ook van Chimamanda Ngozi Adiche verschijnt dit najaar nieuw werk. Adiche groeide op in Nigeria en begon te schrijven toen ze zeven was. Ondertussen groeide ze uit tot een inspirerend feministisch icoon en een internationaal invloedrijke denkster en schrijfster. Adichie’s TED-talk 'We should all be feminists' kreeg een Nederlandse vertaling in het boek 'We moeten allemaal feminist zijn'. In 2020 verloor ze haar geliefde vader. De confrontatie met haar immens verdriet inspireerde haar tot het schrijven van ‘Gedachten over rouw’ dat in oktober bij ons verschijnt en waarin ze reflecteert over verlies en rouw.

Misschien genoot jij deze zomer ‘Meisje, vrouw, anders’ van Booker Prize-winnares Bernardine Evaristo? Goed nieuws want binnenkort ligt ‘Manifest’ in de boekenrekken. ‘Geef nooit op’ is de boodschap van deze Brits-Nigeriaanse schrijfster die vanuit haar eigen ervaringen schrijft en uitgegroeid is tot een rolmodel en belangrijke stem in het debat over actuele thema’s als ras, klasse, feminisme, seksualiteit.

Van David Grossman, de veelbekroonde Israëlische schrijver, verschijnt in oktober ‘Elke rimpel vertelt een verhaal’, een rijk geïllustreerd boek waarin een opa aan zijn kleinkind vertelt hoe hij aan zijn rimpels komt en elke rimpel de aanzet vormt voor het vertellen over familiebanden en liefde.

Thrillers

Op 31 augustus verschijnt wereldwijd ‘Een langzaam smeulend vuur‘ van Paula Hawkins, de auteur van de bestseller ‘Het meisje in de trein’. Een woonboot vormt in deze thriller het decor voor een spannend moordverhaal met drie verschillende vrouwen die elk een andere relatie hebben tot de vermoorde jongen.

In 2020 won ‘Sneeuwspoor’ van Rudy Morren de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Fans van Morren kunnen uitkijken naar ‘Verdronken land’ dat eind september verschijnt. Centraal staat de burgemeester en ex-minister Hendrik De Vuyst die het bericht krijgt dat zijn kleindochter verdwenen is. Hoofdinspecteur Mortier wordt tegen zijn zin met de zaak belast en vindt het meisje ongedeerd terug. Twee dagen later wordt het lijk van De Vuyst opgedregd...

Staat van terreur’ van Hilary Clinton en Louise Penny wordt door de uitgeverij aangekondigd als dé thriller van het najaar. Clintons loopbaan als toppolitica, ex-First Lady, minister en diplomaat bood haar inspiratie en inside-informatie voor het bedenken van een spannende politieke thriller met internationale intriges. Partner in crime is Louise Penny die al bekendheid geniet als thrillerauteur. ‘Staat van terreur’ verschijnt wereldwijd op 12 oktober.

Non-fictie

‘Mazzel tov’ van Margot Vanderstraeten werd een internationale bestseller en het leidde ook voor haar tot bijzondere nieuwe ontmoetingen binnen de orthodox-joodse gemeenschap. Op 20 september verschijnt ‘Minjan’ waarin de auteur de lezer opnieuw meeneemt naar de chassidische gemeenschap.

Koen Wauters is wetenschapsjournalist bij de VRT. Zijn vader en moeder leerden elkaar kennen op het werk: hij als priester en zij als non. Lange tijd kende hij alleen de grote lijnen van hun ontmoeting tot hij een map vol brieven vond. In ‘Mijn vader was priester, mijn moeder non’ vertelt Wauters een bijzonder en persoonlijk verhaal.

Columbussen zonder bus’ van Laurens Verbeke, de bedenker van De Columbus, gaat over de veel bredere levensfilosofie die schuilgaat achter het programma waarin Wim Lybaert richting het onbekende reist. Het is een soort doe-het-zelfboek om je aandacht te verleggen en je gedachten de andere richting te doen uitgaan.

In de non-fictie afdeling vind je in oktober ‘De kracht van vrouwen’ van Nobelprijswinnaar Dennis Mukwege. Als arts in Oost-Congo behandelde hij de slachtoffers van verkrachting en extreem geweld. Hij hielp door zijn hesteloperaties de vrouwen hun schaamte en verdriet te overwinnen en zo hun leven verder te zetten. ‘De kracht van vrouwen’ is het verhaal van hun moed en veerkracht en een aanklacht van de inzet van verkrachting als oorlogswapen.

Van Jonathan Holslag verschijnt ‘Van muur tot muur. De wereldpolitiek vanaf 1989’. Het jaar 1989 luidde een nieuwe periode van vrijheid en welvaart in. Dertig jaar later lijkt dit gouden tijdperk voorbij. Waar ging het mis? Hij vertelt hoe de westerse hegemonie ten onder ging aan groeiend consumentisme, ongelijke handel en halfbakken diplomatieke betrokkenheid. Holslag laat zien hoe tegelijkertijd andere machten, zoals China en Rusland, konden groeien.

Paolo Giordona, bekend van o.m. ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’, blikt in het essay ‘Wat ik niet wil vergeten’ terug op de ingrijpende tijd waarin de wereld in lockdown ging en kijkt hoopvol naar de toekomst.

Ook muzikant Dave Grohl, bekend van Nirvana en Foo Fighters, kroop in de pen. Het resultaat: ‘The Storyteller. Verhalen over leven en muziek’ waarin hij getuigt over zijn samenwerking en ontmoetingen met legendarische muzikale grootheden en dat zijn er heel wat: David Bowie, Neil Young, Elton John…

En voor de fans van Avicii, de Zweedse top-dj die in april 2018 dood werd aangetroffen in een hotelkamer in Oman, verschijnt in november ‘Tim’. Het is de officiële biografie van de betreurde Tim Bergling, geschreven door onderzoeksjournalist Måns Mosesson. Aan de hand van interviews met Tims familie, vrienden en collega’s uit de muziekindustrie schetst het een eerlijk en aangrijpend beeld van Tim en zijn zoektocht in het leven.

Boeken met een filosofische inslag zijn er van Dirk Verhofstadt die in gesprek gaat met Johan Braeckman en ‘Ronduit’ van Caroline Pauwels. In ‘Wat brengt u hier? In gesprek met Paul Verhaeghe’ stelt journaliste Sarah Vankersschaever de vragen aan de psycho-analyticus en hoogleraar psychologie die dit jaar afscheid neemt van de universiteit.

Poëzie

In de afdeling ‘Poëzie’ in de boekenwinkel vind je binnenkort werk van Alicja Gescinska (Trojaanse gedachten) en ‘Nasr Compacter’ waarin Ramsey Nasr een selectie uit ruim 20 jaar dichterschap brengt. Nasr zal in 2022 trouwens het Poëziegeschenk schrijven met als thema ‘natuur’.

Hoog literair bezoek

Heel wat auteurs kan je dit najaar ontmoeten tijdens de voorstellingen van hun boek of tijdens signeersessies in de boekenwinkels en de aangekondigde boekenbeurzen in Kortrijk en Antwerpen. Nu reizen opnieuw veilig kan, hebben deze auteurs hun komst naar ons land aangekondigd. Op 27 september ontmoeten Booker Prize-winnaar Douglas Stuart (‘Shuggie Bain’) en Edouard Louis (o.m. ‘Weg met Eddy Bellegueule’) elkaar in Flagey. In Bozar maken onder meer Philippe Sands, Marieke Lucas Rijneveld, Drago Jančar en Agustin Fernandez Mallo hun opwachting.

Nog meer boeken

Vanaf september zet de podcast ‘Groen Gebladerte’ van Radio 1 en LangZullenWeLezen opnieuw acht debutanten en hun werk in de schijnwerper. Tijdens een bezoek aan huis, vraagt host Tom De Cock hen honderduit over hun eerste stappen op het boekentoneel. De podcast vind je binnenkort op radio1.be en langzullenwelezen.be.

Op 1 september start het programma ‘Pompidou’ op Klara met een special over Willem Frederik Hermans en op 29 september brengt het programma een eerbetoon aan Hella Haase, de grande dame van de Nederlandse letteren. In oktober viert Klara Stijn Streuvels die 150 jaar geleden werd geboren.

En in een nieuw seizoen van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ op Canvas zal Stefan Hertmans één van de gasten zijn. Vanaf eind oktober krijgen Wim Helsen en Swami-Bami in de knusse fauteuil van 'Winteruur' het gezelschap van jong en oud die een favoriet fragment voorleest.

Blijf op de hoogte en volg hier bij LangZullenWeLezen het boekennieuws van dit najaar.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief