Het middeleeuwse ridderverhaal van 'Karel en de Elegast' in de literaire canon - literatuurwetenschapper Mike Kestemont doet er onderzoek naar

Fictie Klara

'Karel ende Elegast' is misschien wel het mooiste Nederlandstalige ridderverhaal uit de Middeleeuwen en het blijft behouden in de nieuwste versie van de literaire canon. Wie precies deze tekst schreef, is nog steeds een mysterie. Toch komen we steeds meer te weten, literatuurwetenschapper Mike Kestemont is één van de onderzoekers.

‘Karel ende Elegast’ (ca. 1270) is een ridderverhaal waarin Karel de Grote door een engel wordt opgedragen om te stelen. Vermomd als dief komt hij Elegast tegen, zijn trouwe ridder die hij zwaar heeft gestraft door hem te verbannen uit zijn koninkrijk voor een klein misdrijf. Samen met Elegast is hij van plan om de koning – zichzelf dus – te bestelen.

Mike Kestemont is literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Antwerpen en in de ban van slechteriken. “Ik geef het toe,” zegt hij. “Ik heb een haast kinderlijke fascinatie voor meesterdieven. Of het nu George Clooney is in Ocean’s Eleven of de schuchtere professor uit La Casa de Papel, van deze verfjinde schurken gaat een onwaarschijnlijke aantrekkingskracht op mij uit. Ook Elegast hoort thuis in dit selecte groepje meesterdieven. Hij blijft voor mij één van de meest fascinerende personages uit de literatuurgeschiedenis.”

Niet alleen Elegast heeft een indruk nagelaten op Kestemont. De tekst is zo filmisch geschreven dat hij zich nog specifieke details herinnert van het verhaal, bijvoorbeeld hoe het gras oplicht van de vonken die van hun zwaarden springen. Hieruit blijkt hoe fijn middeleeuwse auteurs hun verzen stileren, vertelt hij.

Herbeluister Mike Kestemont over 'Karel ende Elegast' in de podcastreeks over de 50 boeken in de vernieuwde literaire canon.

  Deel dit artikel

  Nog meer boekennieuws op

  Kom erbij en lees mee.

  Begint het te kriebelen?

  Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
  Laat het leesplezier beginnen!

  Log in met je VRT profiel

  Meer leesplezier?

  Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
  We sturen je elke week een verse update!

  Schrijf je in op de nieuwsbrief