De literaire canon - dichteres Maud Vanhauwaert over Lucebert en zijn 'Apocrief/ de analphabetische naam'

Poëzie Klara

Eind deze week wordt de nieuwe canon van de Nederlandstalige literatuur bekendgemaakt. 50 boeken die je moet gelezen hebben. Of 50 boeken die je met een gerust hart het literaire erfgoed kan noemen.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stellen deze week de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Van Karel ende Elegast tot Het verdriet van België, van Elckerlijc tot De avonden, van Lucifer tot De Kapellekensbaan. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken!

Maar hoe begin je aan zo’n lijst? Door naar Espresso te luisteren natuurlijk! Tien weken lang word je ondergedompeld in de beste Nederlandstalige literatuur.

Over 'Apocrief/de analphabetische naam' van Lucebert

Espresso vroeg wat dichteres Maud Vanhauwaert heeft met 'Apocrief/ de analphabetische naam' van Lucebert, geschreven in 1952. Dat gedicht zorgde toen voor een frisse wind in de poëziewereld. Samen met enkele tijdsgenoten zette Lucebert zich af tegenover zijn voorgangers. Ze gingen voluit voor de intuïtie en ongecensureerde authenticiteit.

Maud Vanhauwaert maakt al eens onbewust een knipoog naar Lucebert en zijn gedichten, zoals een recensent in De Standaard onlangs opmerkte. 'Vergeleken worden met Lucebert is best wel chique' vindt Maud. Lucebert, zijn naam klinkt veel mysterieuzer dan zijn echte naam: Lubertus Jacobus Swaanswijk. Ze leerde Lucebert kennen tijdens haar studie Germaanse Talen. Ze hoorde het donderen in Keulen toen ze voor het eerst versregels las zoals oh grote adem laat de stenen nog niet opstaan. Zijn versregels ontregelen!'

'Alles van waarde is weerloos is een van zijn machtigste verzen: nog nooit is een vers zo vaak uit zijn gedicht gelicht en in zoveel contexten gebruikt. Dit vers is zelf weerloos geworden doorheen de tijd!' vertelt Maud in Espresso.

Herbeluister Maud over Lucebert in Espresso op klara.be

Meer informatie over de literaire canon vind je op de website van KANTL.Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief