'Het leven en hoe het te leiden' - Serge Simonart deelt zijn levenslessen in een vuistdik boek

Non-fictie VRT NWS

Humo-journalist Serge Simonart schreef een boek: 'Het leven en hoe het te leiden'. Het is een soort van gids voor het leven, bedoeld voor jonge mensen van 14 tot 35 jaar omdat hij gemerkt heeft dat de school een hoop dingen niet leert en de ouders bij een hoop dingen niet tussenkomen of er niet toe komen wegens te druk of teveel stress, vertelt hij in De Afspraak. 'Er zit een zee tussen van ongegeven informatie die cruciaal is als opgroeiend jong mens die de maatschappij betreedt.'

Aantekeningen bij het leven

Serge bracht enkele van zijn notaboekjes uit zijn pubertijd mee naar de studio. Want vanaf toen al maakt hij aantekeningen bij het leven. Hij heeft ze opnieuw bovengehaald toen hij aan dit boek begon. Het zijn observaties, bedenkingen, inzichten over hét leven en hoe het te leiden: de valkuilen, 'doodlopende straatjes'... 'Nadenken is iets dat niets kost en toch veel kan opbrengen' noteerde hij toen hij 17 was. Hij heeft 35 van zo'n boekjes.

'Mijn zoontje is nu 9 en een half jaar en niets garandeert dat ik oud word. Ik dacht: ik neem alles op op dvd's, de goede raad als papa er niet meer is', gaat hij verder. Het besef dat het allemaal over het leven ging, over zoveel aspecten waar niemand iets over vertelt, de universiteit niet en ook de school niet, deed hem beslissen het neer te schrijven in een boek.

Het belang van zelfkennis

Zelkennis is een belangrijke waarde volgens Simonart, als een absolute voorwaarde voor geluk. 'Heeft hij die zelf altijd gehad?', wil Phara weten. 'Dit is geen zelfgenoegzaam boek, van 'Ik weet het allemaal'. Ik wil ook dat de mensen profiteren van mijn fouten en dat ze niet zoals ik met hun kop tegen de muur lopen. Maar ik had/heb wel een heel goed idee van wie ik was/ben.' En hij geeft het voorbeeld van iemand die hij goed kent, een misantroop, een beetje kluizenaar die asociaal is en het klachtenloket van een ziekenkas bemant. Hij doet zich elke dag geweld aan. Hij had een totaal andere job moeten kiezen, vindt Simonart.

'Weet goed wie je bent en kies op basis daarvan je studies, kies of je voor geld wil gaan of minder stress' is één van de levenslessen uit het boek. Welke jongere kan dit al weten als hij of zij nog maar 17-18 jaar is? 'Wat is de essentie en nut van dit boek? Het vult die lacune en dan kom je tot inzichten die jongeren niet spontaan bedenken, maar als ze het lezen zal er in hen iets gewekt worden en zullen ze gewapend worden. Het leven is niet wat je overkomt maar hetgeen waar je voor zorgt dat het je overkomt en wat je doet met wat je overkomt', vindt Simonart.

400 pagina's levenslessen

'Zou je leven er anders uitgezien hebben, mocht je zelf dit boek gehad hebben toen je jong was?', vraagt Phara hem nog. 'Ik heb een goed leven gehad omdat ik een plantrekker ben, pro-actief ben geweest, ik heb niets op een schotel aangeboden gegregen. Ik heb ervoor gezorgd dat de dingen mij overkwamen. Maar ik zou heel dankbaar zijn geweest mocht ik dat boek hebben gekregen want ik zou bijna alles anders hebben gedaan', bekent hij. 'Mag het nu nog mis gaan met je zoon?', lacht Phara. 'Jouw falen kan goud bevatten' is een ander hoofdstuk in het boek. 'Gebrek aan talent kan een zegen zijn' en 'mislukken mag' zijn andere levenslessen uit het 400 pagina's tellende 'Het leven en .hoe het te leiden' van Serge Simonart.

Bekijk hieronder het gesprek in De Afspraak.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief