Het leesoffensief: hoe Vlaanderen als kneusje van de internationale klas weer aan top van leesvaardigheid kan staan

VRT Boekenmaand VRT Taalavond

De leesvaardigheidscijfers zijn al jaren niet goed in Vlaanderen. Lezen is nochtans belangrijk! Het is belangrijk voor het geloof in eigen kunnen. Het is ook essentieel om te functioneren op school, op het werk en in de maatschappij. Toch is het niet goed gesteld met de leesvaardigheid en het leesplezier in Vlaanderen. Daarom focuste de VRT Taalavond dit jaar op plezier in taal en (voor)lezen. Op de VRT Taalavond hebben experten uitgelegd met welk plan ze het tij kunnen keren. Dat 'leesoffensief' komt er op vraag van de Vlaamse regering.

Waarom is een leesoffensief nodig?

Het gaat al jaren niet goed met de Vlaamse lezer. In internationaal PIRLS-onderzoek zakte het leesniveau van 10-jarigen op tien jaar tijd van de achtste naar de tweeëndertigste plaats. Vlaamse leerlingen lopen zo twee schooljaren achter op landen aan de top. Geen enkele andere onderwijsregio ging in tien jaar tijd meer achteruit dan Vlaanderen. 'Vlaanderen is daarmee het kneusje van de klas', zegt An De Moor, ondervoorzitter van de expertengroep die voor de Vlaamse regering een plan heeft uitgedacht om de leesvaardigheid te verbeteren.

Ook de leesvaardigheid van Vlaamse 15-jarigen gaat bij elk nieuw internationaal vergelijkend PISA-onderzoek achteruit. Eén op vijf haalt het minimale leesniveau niet om dagelijkse problemen te kunnen aanpakken. De helft van de Vlaamse 15-jarigen vindt lezen bovendien tijdverlies: in geen enkel andere deelnemende onderwijsregio is het leesplezier zo laag.

Bovendien maakt de coronacrisis van begrijpend lezen een nog grotere uitdaging. Door de beperkte interactie en door de mondmaskers in de klas, liepen leerlingen in het zesde leerjaar tijdens de twee coronaschooljaren in totaal een leervertraging van zeven tot negen maanden op voor taal en begrijpend lezen. Dat blijkt uit recent onderzoek van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de KU Leuven.

Lees verder en herbekijk fragmenten uit de uitzending van de Taalavond op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief