Het laatste mysterie van Agatha Christie is opgelost: we weten eindelijk wie Hercule Poirot was

Geschiedenis LangZullenWeLezen

Een maatschappelijk werkster uit Libramont speurde 5 jaar lang in allerlei archieven en ze is er zeker van dat ze de man waarop Hercule Poirot is gebaseerd, heeft gevonden. 'Het verhaal is langer bekend, maar ze heeft bijkomend genealogisch onderzoek gedaan' vertelt kenner misdaadliteratuur John Vervoort in Nieuwe feiten op Radio 1.

“Een vrouw in het zuiden van Engeland, Alice Graham Clapp, heeft in de oorlogsjaren een aantal Belgische vluchtelingen opgevangen. Ze had ook een lijst bijgehouden met de mensen die ze opving en er stonden zo’n 500 namen op die lijst. Daartussen staat ene Jacques Joseph Hornais, maar de kleinzoon van Clapp heeft later ontdekt dat dat een schrijffout moet geweest zijn en dat het om Jacques Joseph Hamoir gaat.”

Dicht bij elkaar geleefd

Jacques Joseph Hamoir was een politieman uit Herstal. Hij is op 18 januari 1915 met zijn 17-jarige zoon Lucien naar het zuiden van England getrokken terwijl zijn vrouw en dochter thuis zijn gebleven.

“Op 6 januari 1915 zou Clapp, die vrouw die vluchtelingen opving, een receptie gegeven hebben waar mensen kleren konden doneren voor de vluchtelingen. Op die benefiet heeft een zekere Agatha Miller piano gespeeld. En Agatha Miller is een jaar later Agatha Christie geworden, omdat ze getouwd was met Archie Christie. Dat bewijst dat Jacques Joseph Hamoir en Agatha Christie dicht bij elkaar hebben geleefd.”

"Christie was toen 24 en een soort hulpverpleegster. Dus het kan best zijn dat ze elkaar hebben ontmoet. Maar daar zijn geen harde bewijzen van."

Een Belg mét snor

"Bovendien heeft Christie nooit gezegd dat Poirot gebaseerd was op één bepaalde man, maar ze heeft wel gezegd dat ze er een Belg van gemaakt heeft", zegt Vervoort. "Hij is bedacht in de oorlog en Christie had heel veel sympathie voor het volkje dat de Duitsers weerstand bood. De naam Hercules Poirot zou ze gehaald hebben uit 2 namen van speurders die toen populair waren in boeken die nu al lang verdwenen zijn."

De hamvraag is natuurlijk: had die Jacques Joseph Hamoir een snor? “Dat had hij. En het haar van de man was ook heel hard achterover gekamd. Maar in hoeverre ze elkaar hebben gekend, hij was 57 en had een zoon, zij was 24 en verloofd, is niet duidelijk. Het zal altijd wel een mysterie blijven.”

Herbeluister John Vervoort in Nieuwe feiten op Radio 1.

foto klein: Jacques Joseph Hamoir. ©www.belgianrefugees14-18.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief