De Wereld van Sofie over het maatschappelijk impact van gedichten

Poëzie Radio 1

Er is al heel wat inkt gevloeid over Amanda Gorman die de harten veroverde met haar gedicht 'The Hill We Climb' tijdens de inauguratieceremonie van Joe Biden. Hiermee treedt ze in het voetspoor van andere illustere dichters die de kunst beheers(t)en de zaken kernachtig te vatten en te verwoorden in een pakkend gedicht. Denk aan 'In Flanders Fields' van John McCrae, 'This is the Place' van Tony Walsh de dag na de terroristische aanslag in Manchester (2017), de gedichten van Abu al-Qasim al-Shabi die de opstandelingen tijdens de Arabische Lente inspireerden en de sonnetten van William Shakespeare waaruit heel wat wereldleiders heel vaak one liners putten.

Het juiste gedicht op het juiste moment op de juiste plaats

Op Gedichtendag staat 'De wereld van Sofie' stil bij deze gedichten die een groot maatschappelijk impact hebben. Herbeluister hieronder de analyses van Els Moors (Dichter des Vaderlands), Geert Buelens (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde en dichter), Jeroen Reygaert (hij was als journalist aanwezig in het stadion van Manchester toen Tony Walsh zijn gedicht voordroeg), Laurens de Vos (professor Theaterwetenschappen en Shakespeare-kenner) en Chams Eddine Zaougui (arabist, columnist en auteur van 'Dictators. Een Arabische geschiedenis').

Dichter des Vaderlands Els Moors over 'The Hill We Climb' van Amanda Gorman. Ook zij was meteen onder de indruk van het gedicht. In 'De Wereld van Sofie' legt ze uit waarom. Er zit een sombere waarheid in, maar ook een hoopvolle boodschap.

Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde en dichter ('Ofwa'), over 'In Flanders Fields' van Canadees John McCrae. Een ander gedicht met impact is 'De Internationale', op muziek gezet en in optochten gezongen over de hele wereld. Veel revolutionairen uit de wereldgeschiedenis waren ook dichter.

Journalist Jeroen Reygaert was aanwezig in het stadion van Manchester toen Tony Walsh zijn gedicht 'This is the Place' voordroeg.

Laurens de Vos is professor Theaterwetenschappen en Shakespeare-kenner over uitspraken en woorden die teruggaan naar het oeuvre van William Shakespeare. Zonder William Shakespeare geen 'Heart of Gold' van Neil Young!

Chams Eddine Zaougui is arabist, columnist en auteur van 'Dictators. Een Arabische geschiedenis'. Hij heeft het over de aantrekkingskracht van de gedichten van Abu al-Qasim al-Shabi op de opstandelingen tijdens de Arabische Lente. Het gaat over de kracht van de bevolking die onderdrukt wordt en die in stilte de moed verzamelt om in opstand te komen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief