Webreeks 'Het Jaar van de Tijger' - Hoe Johanson in het coronajaar een boek begint te schrijven

Fictie Johanson

Vorig jaar in de krokusvakantie begon het duidelijk te worden dat corona geen beestje was om mee te lachen. Kort daarna zou het leven van velen erg veranderen. Zo ook dat van scenarist Phillipe Verkinderen.

Van het coronajaar het productiefste jaar maken van zijn carrière. Dat is wat scenarist Philippe Verkinderen moet gedacht hebben toen hij de stad voor de loop van één jaar inruilde voor het platteland om daar in alle rust zijn eerste roman te schrijven, én rond dat schrijfproces ook een wekelijkse webreeks te maken.

'Met een publiek dat hun smartphone gebruikt als een verlengstuk van zichzelf, had ik het idee om via dat mobiele scherm mijn toekomstige lezers mee te nemen in de wereld van mijn eerste boek', aldus Verkinderen.

Sinds januari is ‘Het Jaar van de Tijger’ te volgen op YouTube en andere social media. In deze reeks, waarin hij zelf verschijnt onder zijn pseudoniem Johanson, vertelt hij honderduit over zijn schrijfproces, de cultuurclash van zijn aard als stadsmens met het West-Vlaamse Heuvelland én de lange weg naar dat eerste boek ‘Retaliatie’.

Het uitgangspunt van het boek is de zestigste verjaardag van een rijke ondernemer, die op een verrassingsfeest door zijn voltallige sociale kring duidelijk gemaakt wordt dat zijn jubileumfeest 'een perfecte dag is voor zijn dood’. De roman wordt een donkere humoristische parabel waarin filosofische dialogen over goed en kwaad worden afgewisseld met zwart-komische scènes en mikt daarmee op een breed publiek van meerwaardezoekers - met een voorliefde voor absurdistische humor.

In ‘Het jaar van de Tijger’ leer je niet enkel de auteur en zijn entourage, zoals zijn manager GK, op een geestige manier kennen, maar activeert Johanson de toekomstige lezer van zijn boek om mee na te denken over thema’s uit het verhaal. Onlosmakend verbonden hiermee, werpt hij ook enkele inzichten op over zijn schrijfproces, het vak van storyteller en de mens als verhalend wezen. De reeks wordt zo ook een aanrader voor wie zelf bezig is met verhalen vertellen.

'Wat betekent het om een verteller te zijn in deze tijden? Hoe kunnen we de steeds kortere concentratieboog van de snelle media combineren met een kritische houding? En als de grote verhalen zoals religie of politiek langzaamaan wegvallen, welke nieuwe verhalen komen dan in de plaats om ons richting te geven? Dat zijn thema’s die als vanzelf naar boven komen als je als schrijver vandaag een verhaal aan de man probeert te brengen', aldus Verkinderen.

De online documentaire serie is integraal te volgen op youtube op het kanaal JohansonTV.

Bekijk de trailer van de webreeks hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief