'Het is heel moeilijk om voor kinderen te schrijven'- Wide Vercnocke en Fatinha Ramos in het Boekenfeest

VRT MAX

Wide Vercnocke en Fatinha Ramos, beiden hebben ze een groot talent: tekenen. Fatinha ken je misschien wel van de stellingdoeken in Antwerpen en Wide Vercnocke heeft een heel herkenbare stijl en bracht dit jaar zijn boek 'Drieman' uit. In deze graphic novel brengt Wide een heel persoonlijk verhaal, dat van het collaboratieverleden van zijn grootvader en hoe hij en zijn vader hiermee worstelen. Het boek 'Toermalijn' van Fatinha is vers van de pers. Een kinderboek over ridders die het hart van een prinses proberen te veroveren.

Wide en Fatinha waren te gast in het Boekenfeest van Radio 1. 'De kracht van een illustrator is om mensen mee te nemen in een fantasiewereld', zegt Fatinha. 'Toermalijn' is geschreven door een Italiaanse schijver, Davide Cali, die ze ontmoet heeft op een boekenbeurs in Bologna. En ze werd door hem gecontacteerd. Bij Fatinha is het dus een samenwerking. Ze is momenteel aan het proberen om zelf een verhaal te schrijven. Maar ze vindt het heel moeilijk om te schrijven (voor kinderen). 'Je komt jezelf tegen als schrijver', zegt Fatinha .

Wide bevestigt dat 'schrijven voor kinderen moeilijk is' en iets is dat hij echt niet kan, 'er komt heel veel fantasie bij te pas'. 'Ik heb me lang geen auteur gevoeld, zelfs een fraudeur, omdat ik maar 'tekende'', vertelt Wide. Het uitschrijven en tekenen van zijn familiegeschiedenis, was erg moeilijk, 'er wordt je telkens een spiegel voorgehouden'. Hij is eraan beginnen schrijven na de dood van zijn grootmoeder. 'Achteraf bekeken had ik er graag met mijn grootmoeder toch nog eens over gesproken', vult Wide aan.

Lees meer over 'Drieman' van Wide Vercnocke op langzullenwelezen.be

Herbeluister het interview van het Boekenfeest op VRT Nu.

Deel 1 en Deel 2

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief