'Het is gewoon lijden' - Vlaamse Wit-Rus en auteur Aleksandr Skorobogatov over de oorlog in Oekraïne

VRT NWS

Aleksandr Skorobogatov is een Wit-Russische auteur die al 30 jaar woont en werkt in Antwerpen. Hij is auteur van onder meer 'De wasbeer'en zat samen met de Russisch-Vlaamse studente (KUL) Anastasia Arnhold in De Afspraak.

'Hoe is het dezer dagen om als Russische staatsburger door het leven te gaan?', vraagt Bart Schols hen.

Onderscheid tussen Poetin en de Russen

'Ik word wakker en begin het nieuws te lezen en naar mate de dag vordert, ben ik steeds meer verpletterd door het nieuws: het is gewoon lijden. Dit is wat mij betreft Rus zijn nu', getuigt Skorokbogatov.

'Rusland is bezet door Poetin en zijn regime. Er zijn tot op de dag van vandaag 15.000 mensen gearresteerd sinds het begin van de oorlog...Het is redelijk onvoorstelbaar hier wat er gebeurt met die mensen', vertelt hij. Volgens Skorobogatov zijn degenen die Poetin steunen de televisiekijkers: oudere mensen die het minste toegang hebben tot andere nieuwsbronnen dan de staatstelevisie.

'Maken de sancties de antipathie voor Poetin groter of kleiner?', vraagt Bart Schols. 'Op middellange termijn zullen de Russen dat voelen. Op korte termijn zullen ze kwaad zijn op het Westen. Het bevestigt wat Poetin altijd heeft gezegd: het Westen is er op uit ons te vernietigen. Alles wat wij wilden doen was Oekraïne helpen, de fascisten verdrijven. Op lange termijn zal het zeker tegen Poetin werken', is de mening van Skorobogatov.

In zijn column in De Standaard schreef Skorobogatov op 14 maart dat wat hij om zich heen ziet, begint te gelijken op een blinde discriminatie van Russen en alles wat Russisch is. Hij noemt het 'een uitbarsting van xenofobie als teken van solidariteit met Oekraïne'.

Hij vraagt zich af waarom de culturele samenwerking met Rusland wordt geschorst: de meeste mensen die iets met cultuur te maken hebben in Rusland, hebben zich net duidelijk, met gevaar voor zichzelf, uitgesproken tegen Poetin. Het zijn geen supporters van Poetin en toch worden ze uitgesloten van de wereld.

Het Westen maakt volgens hem geen onderscheid tussen het Russische regime en het Russische volk. De sancties en de boycots moeten Poetin treffen en niet de Russen.

Bekijk hieronder Skorobogatov in De Afspraak.

In 2020 verscheen van Skorobogatov 'De wasbeer'. 'Een boek waarvan je spijt hebt dat het uit is', volgens journaliste Ann De Bie die het boek las.

'De wasbeer' is een boek zoals ik er nog maar zelden één gelezen heb. Het is een uitbundige, turbulente, absurde maar tegelijk geloofwaardige vertelling over, jawel, een wasbeer. En die wasbeer is een personage waarvoor je als een blok valt. Skorobogatov - een Wit-Russische auteur die in Antwerpen woont - beschrijft met veel vaart en met veel humor (luidop lachen en gniffelen!) de lotgevallen van de wasbeer. Hij gaat op zoek naar zijn opgezette geliefde, leert vliegen, komt af en toe in Tarantino-achtige gewelddadige scènes terecht maar blijft altijd geheel en al zichzelf. Een boek waarvan je spijt hebt dat het uit is.' - Ann De Bie

Herbeluister ook Aleksandr Skorobogatov in Interne Keuken (mei 2020) op Radio 1 over het boek 'De Koude Oorlog' van John Lewis Gaddis, hoogleraar Militaire Geschiedenis aan universiteit van Yale. In deze uitzending getuigt Skorobogatov over hoe het toen was aan de andere kant van het IJzeren Gordijn.

Oekraïne 12-12

Op 17 maart staan Studio Brussel, Radio 2, Radio 1, MNM.be, Qmusic, Nostalgie en Joe in het teken van Oekraïne 12-12. de solidariteit in ons land versterken en luisteraars informeren en steunt de actie Oekraïne 12-12. Op Radio 1 hoor je een reportage met Aleksandr Skorobogatov. Op zondag 20/3 neemt hij deel aan ‘NO WAR’, een speciale editie van het maandelijkse strip- en boekenplein van de Permeke bibliotheek en Behoud de Begeerte in Antwerpen, die helemaal in het teken staat van de oorlog in Oekraïne.

Beluister de reportage van Ward Bogaert op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief