Het is een filmische roman- Michiel Hendryckx over 'Tantes' van Cyriel Buysse in de literaire canon

Fictie Klara

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Van 'Karel ende Elegast' tot 'Het verdriet van België', van 'Elckerlijc' tot 'De avonden', van 'Lucifer' tot 'De Kapellekensbaan'. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken!

Cyriel Buysse wordt misschien wel het meest gelinkt met 'Het gezin van Paemel', zijn beroemde toneelstuk over het Vlaamse boerenleven in de 19de eeuw. Het gezin van Paemel was het werk waarmee Buysse in de vorige editie van de literaire canon vertegenwoordigd was. Maar dat is niet langer zo, want de KANTL heeft voor deze editie haar oog op een ander boek laten vallen, één van zijn latere romans 'Tantes' uit 1924. Fotograaf Michiel Hendryckx is daar heel blij mee.

'Buysse heeft heel WOI doorgebracht in Nederland. Hij komt terug naar Vlaanderen met een vernieuwde liefde voor zijn vaderland. Hij gaat terug naar zijn roots. Het verhaal van de roman 'Tantes' speelt zich af in Nevele, dat wordt wel nooit gezegd, maar iedereen die Nevele kent, voelt dat het over dat dorp gaat. Hij gebruikt de zussen Blomme, hun buren, als voorbeeld voor de tantes. Het boek begint met het beeld van een souper van een trouwfeest. De zoon trouwt in november. De ruimte wordt in detail beschreven, dat filmische zit in de hele roman en alle protagonisten komen in beeld. De tantes zitten op een berg geld en terroriseren de familie om binnen de lijntjes te kleuren om aanspraak te kunnen maken op hun erfenis. De tantes zijn tegen de verkering van het nichtje en het hoofdpersonage Raymond. In Raymond zie je de jonge Buysse. En uiteindelijk belandt het nichtje in de psychiatrie. Buysse is altijd een meesterverteller geweest, maar in deze roman is hij op zijn toppunt van zijn kunnen. Het is een ontzettend frisse, filmische roman.' (Michiel Hendryckx)

Beluister de uitleg van Michiel Hendryckx op Klara.be

Lees hier meer over de canon

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief