'Het hele leven': een prachtig kleinood van Bart Moeyaert met tekeningen van Peter Van den Ende

Boekenmarathon VRT MAX

'Het hele leven' van Bart Moeyaert is een trilogie en brengt drie eerder geschreven verhalen samen: 'De Schepping', 'Het Paradijs' en 'De Hemel'. Peter Van den Ende zorgde voor de illustraties.

Bij het boek hoort ook een tentoonstelling die nu wegens de coronamaatregelen uitgesteld. Die tentoonstelling laat de beelden van Peter zien, in combinatie met een soundscape die voor een bijzondere ervaring zorgt. Hij is er heel trots op, vertelt hij aan Tom De Cock in De Boekenmarathon.

'Het hele leven' - een totaalproject

Het begon in 2003 met 'De Schepping' uiteraard, op vraag van het Nederlands Blazers Ensemble. Hij had eerst 'neen' gezegd: 'het Genesis-verhaal kent iedereen al'. Maar omdat hij het op zijn eigen manier kon aanpakken, ging hij overstaf. Hiermee hebben ze 3 seizoenen rondgetoerd in Vlaanderen en Nederland, wat geweldig was, vertelt Bart.

Dit was het begin van een langdurige samenwerking want later in 2010 pikte 'Het Paradijs' in waar het vorige verhaal eindigde. De muziek van Joseph Haydn was de soundtrack bij de tekst. In 2015 werd de cyclus voltooid met 'De Hemel'. Drie verschillende boeken en toen kwam het idee om ze te bundelen, met 'Het hele leven' als resultaat. Hij engageerde illustrator Peter Van den Ende's: zijn graphic novel 'Zwerveling' vindt hij fantastisch.

'Het hele leven' is proza én poëzie: het vloeit door elkaar, het is ook een totaalproject. Er komt ook een luisterboek dat Bart zelf de dag voordien nog heeft ingelezen.

'Er zit een bijzonder stuk van je ziel in', merkt Tom op. Bart Moeyaert bevestigt dit, hij is geraakt door deze opmerking, want door het inlezen, passeerden al die thema's: 'Het Paradijs' gaat over relaties, die vaak niet zijn wat je zou willen en vooral het laatste deel over de dood, dan merk ik dat het over mezelf gaat. In stiekeme zinnen komt het binnengeslopen 'dat was toen met die ruzie' of 'dat was toen mijn vader zo ziek was'. Het is heel vreemd: hoe tekst die jezelf hebt geschreven op je afkomt...Dat is het leuke aan interviews: als auteur denk je te weten wat er allemaal inzit en dan komt er een vraag van iemand anders met een inzicht die je flink in de spiegel doet kijken.'

Bart brengt, uit het hoofd, een stukje uit het begin van'De Schepping'.

Terugblik

Los van het boek blikt Tom samen met Bart terug op de afgelopen 2 jaren. Er was de grote prijs 'Astrid Lindgren Memorial Award' die hij in otnvangst mocht nemen, zijn vader overleed, hij mocht mensen ontmoeten waarvan hij nooit dacht dat het zou gebeuren, zijn moeder overleed ook, hij verhuisde, en nu heeft hij een fijne partner maar er is ook corona. Corona verplicht hem nu tot vertraging en verstilling, momenteel werkt hij aan een volgend boek.

Moeyaert zit op ook Facebook en Instagram. Hij vindt het fijn om in andersmans leven binnen te kijken en hij is zelf ook bereid te laten binnenkijken in dat van hem...

Bekijk Bart Moeyaert in De Boekenmarathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief