Erik Van Grieken

Het Habsburgse Rijk vs de Europese Unie - NRC-correspondent Caroline de Gruyter schreef er een geweldig boek over

Non-fictie Radio 1

Zaterdag vergeleek Interne Keuken het Habsburgse Rijk met de Europese Unie en nodigde daarvoor Caroline de Gruyter uit in de studio. Zij heeft daarover een boek geschreven.

In de podcast Het Mirakel van Schuman, gaat presentator Sven Speybrouck samen met professor Hendrik Vos op zoek naar de roots van de Europese eenmaking. In de laatste aflevering hoor je Caroline de Gruyter. Zij is correspondent voor de Nederlandse krant NRC en auteur van een geweldig boek ‘Beter wordt het niet’ over de overeenkomsten tussen de Europese Unie en het Habsburgse Rijk. De Gruyter verrast met nieuwe invalshoeken, maar verleidt je niet tot grote conclusies, laat staan toekomstvoorspellingen. De Gruyter: 'De essentie van Europa? Aanmodderen. En dat was ook zo in het Habsburgse Rijk.'

In het Habsburgse rijk had je een enorme diversiteit: culturele tradities, geografische ligging..net als de EU. Wat de keizers al vrij vroeg doorhadden, al in de 18de eeuw, is er voor te zorgen dat ze het beter hebben binnen dan buiten het rijk. 'Daarom werd er gezorgd voor gezondheidszorg en onderwijs, diplomatie, politieacademies. En dit al allemaal in die periode. Het werd een enorme bureaucratie', vertelt De Gruyter. De Hongaren zetten zich toen ook al het meeste af tegen het gezag in Wenen, op het het laatst kregen ze een speciale status binnen het rijk.

Herbeluister Caroline de Gruyter in Interne Keuken op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief