Het 'explosieve' boek van voormalige veiligheidsadviseur John Bolton over president Donald Trump: wat staat erin?

Non-fictie VRT NWS

In de Verenigde Staten blijft het boek van John Bolton, voormalig nationaal veiligheidsadviseur van president Donald Trump, controverse veroorzaken. In nieuw gepubliceerde fragmenten haalt Bolton vernietigend uit naar Trump. Zo zegt hij dat dat Trump steun zocht bij China voor zijn herverkiezing. Bolton werd vorig jaar ontslagen omdat er te veel meningsverschillen waren volgens Trump. Het boek komt normaal volgende week uit, maar het Witte Huis heeft om een publicatieverbod gevraagd.

John Bolton was van april 2018 tot september 2019 nationaal veiligheidsadviseur. Een topfunctie in de Amerikaanse politiek, dicht bij de president. Bolton bleef maar korte tijd op die post. Volgens Bolton stapte hij zelf op, volgens president Donald Trump is hij ontslagen wegens "grote" meningsverschillen. Over zijn periode in het Witte Huis schreef Bolton het boek "The room where it happened" ("De kamer/het kantoor waar het gebeurde"), dat volgende week zou moeten verschijnen. Maar het Witte Huis wil daar een stokje voor steken. Het ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen omdat het boek "classified information" bevat (staatsgeheime informatie die niet mag worden vrijgegeven, red).

Boltons boek is al maanden het onderwerp van discussie omdat hij vernietigend uithaalt naar president Trump. De krant The New York Times publiceerde eind januari al fragmenten uit het manuscript. Daarin zegt Bolton dat Trump hem persoonlijk vertelde dat hij Amerikaanse hulp aan Oekraïne zou inhouden zolang Oekraïne geen corruptie­onderzoek zou starten naar Trumps politieke rivaal Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Op dat moment was de afzettingsprocedure tegen Trump aan de gang, en die was net gebaseerd op die aantijgingen. Boltons verhaal ligt in de lijn van die aantijgingen. Hij had daarover moeten komen getuigen in de Senaat, maar mocht niet. Trump overleefde de afzettingsprocedure.

Nu de geplande publicatie van Boltons boek dichterbij komt, raken in de Amerikaanse media opnieuw details bekend over de inhoud. Lees verder op vrtnws.be.

Herbeluister ook VRT-correspondent Michiel Vos over het boek in 'Nieuwe feiten' op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief