'Het dwaallicht' van Willem Elsschot met 'gebeitelde beginzinnen' volgens Eric Rinckhout

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Een literaire canon zonder Willem Elsschot, dat zou niet kloppen. De KANTL koos voor zijn boek 'Het Dwaallicht', Elsschots laatst gepubliceerde novelle en vandaag nog steeds heel maatschappelijk relevant. Journalist en Elsschot-kenner Eric Rinckhout vertelt.

'Het Dwaallicht' is een klein boekje, compact maar complex. Het verhaal lijkt op het eerste zicht over niets bijzonders te gaan. Frans Laarmans ontmoet drie Indische matrozen die op zoek zijn naar Maria Van Dam. Laarmans wijst hen de weg doorheen de nachtelijke straten van Antwerpen, maar hij en de drie matrozen zijn nergens welkom.

Maar wat Elsschots werk ijzersterk maakt, zijn de gebeitelde beginzinnen, meent Rinckhout. Vanaf de eerste zin is de lezer mee. En de zinnen die daarop volgen tuimelen als dominosteentjes. Er staat nooit een zin teveel. Daarbij ademt 'Het Dwaallicht' een prachtige sfeer. Het boek is tevens het laatste werk van Elsschot waarin hij lijkt terug te blikken op zijn eigen leven waarin hij zelf vaak heeft rondgedwaald.

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief