Het boekenbal van Vekeman: 'De brandmeester' van Godfried Bomans

Fictie LangZullenWeLezen

De zevende schrijver die aan de beurt is in de kleine dundrukreeks van uitgeverij Van Oorschot, bestaande uit bijzonder fraai vormgegeven boekjes ter grootte van een lat chocolade, is – na onder meer Simon Carmiggelt, Theo Thijssen en Kees van KootenGodfried Bomans. Het boekje in kwestie heet 'De brandmeester', en met de ondertitel Het beste van Godfried Bomans wordt bedoeld dat wij hier te maken hebben met ‘een keuze uit de sprookjes, verhalen en herinneringen’ die de bij leven onder meer dankzij zijn vele televisieoptredens waanzinnig populaire Bomans publiceerde.

Christophe Vekeman las 'De brandmeester' van Godfried Bomans, een verzameling van het beste werk van een grote meester: 'Ik word gelukkig van proza als dit, ik word hier warm van genoeglijkheid van, ik hoef 'De brandmeester' maar open te slaan of ergens in mijn hart en ziel wakkert er spontaan een haardvuur op. Zelfs het fragment uit ‘De man met de witte das’, over Bomans’ overstuurse vader, dat je kil naar de keel grijpt terwijl je je hand geschrokken over de mond legt, kan daar niet of nauwelijks verandering in brengen – of toch niet voor lang.
Laten wij aangaande 'De brandmeester' dan ook met een gerust, vrolijk gemoed besluiten: wie dit kleinood niet eert, is de leesbril niet weerd!' Lees de volledige recensie van Christophe Vekeman op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief