Beluister nu de eerste aflevering van de radioreeks en podcast van het boek 'Leopold II' van Johan Op de Beeck

Podcast Klara

Hij was ongeveer 1 m 90, daar is iedereen het over eens. Maar over al de rest zijn de meningen, op z’n zachtst gezegd, enorm verdeeld.

Nieuw op Klara: de radio- en podcastreeks bij het boek 'Leopold II' van Johan Op de Beeck

Na Napoleon en de Zonnekoning duikt Johan Op de Beeck opnieuw in het leven van een gekroond hoofd, dat van Leopold II. Massamoordenaar, megalomaan bouwheer, filantroop, ongenadig despoot, meesterstrateeg, visionair, sluwe vos, hoerenloper ... Leopold II was het allemaal en nog zoveel meer.

Johan Op de Beeck viel tijdens zijn research voor het boek 'Leopold II' van de ene verbazing in de andere. En in navolging van de vorige biografieën over Napoleon en De Zonnekoning, komt er ook van 'Leopold II' een radio- en podcastreeks op Klara.

Hierin brengt meesterverteller Johan Op de Beeck het levensverhaal van Leopold II. Het hele verhaal vanaf zijn geboorte in 1835 tot aan zijn dood in 1909. Tot in de kleinste details vertelt hij hoe het allemaal zo ver is kunnen komen. Hoe het mogelijk is dat hij zich heeft kunnen ontwikkelen tot die ongenadige despoot van de Vrijstaat Congo waarover hij 23 jaar regeerde. De onwaarschijnlijke manier ook waarop hij dat gigantische stuk Afrika wist te verwerven. Al is dat natuurlijk maar een stuk van het hele verhaal. Leopold II regeert immers ook tijdens een van de meest bewogen tijden van onze geschiedenis. Een tijd waarin de sociale strijd hevig woedde, een tijd van schrijnende armoede bij de Vlaamse boerenbevolking en vreselijke wantoestanden in de Waalse fabrieken. De schoolstrijd, de taalstrijd… Leopold II bevond zich er middenin. En dan is er nog het veel besproken en controversiële privéleven van de koning, dat zelfs in de internationale pers breed werd uitgesmeerd. Zoveel verhalen! Vreselijke verhalen, smeuïge, interessante en verhelderende verhalen.

De reeks is te volgen op Klara, elke zondag telkens van 18 tot 20 uur en als podcast te downloaden op klara.be.

In navolging van de serie gaat Klara vanaf vrijdag 30 oktober drie weken lang dieper in op de thematiek 'Congo en de dekolonisatie' in Zeitgeist. VRT NWS-journaliste Katrien Vanderschoot laat Belgen van Congolese afkomst aan het woord en gaat samen met hen op zoek naar het hedendaagse kolonialisme.

Herbeluister ook Johan Op de Beeck in Interne keuken op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief