Gerechtigheid voor een kluizenaar - Chris De Stoop over 'Het boek Daniel' in De afspraak

Non-fictie VRT NWS

Het had fictie kunnen zijn, maar het is het niet. Het verhaal over het lot van Daniel, de oom van onderzoeksjournalist en auteur Chris De Stoop is hallucinant.

Gerechtigheid voor Daniel Maroy, een vereenzaamde boer in 2014 vermoord

Daniel Maroy was landbouwer en leefde teruggetrokken in zijn vierkantshoeve aan de rand van Moeskroen. Hij had een moeilijk leven: hij had zich levenslang ten dienste gesteld van het familiebedrijf en zijn zorgbehoevende broer. Een slecht aflopende liefdesrelatie en financiële problemen deden hem, na het overlijden van zijn broer, kiezen voor een kluizenaarsbestaan. Hij kwam enkel in het dorp, per tractor, om boodschappen te doen in de lokale supermarkt. Om geen aanstoot te geven aan andere aanwezigen in de winkel, werd hij verzocht pas tegen sluitingsuur te komen. Door zijn wantrouwen tegenover de banken, hield hij al zijn centen op zak.

2014: een stagiair aan de kassa had de volle buidel van Daniel opgemerkt en 'vrienden' gemobiliseerd om de bejaarde boer op de afgelegen boerderij te 'bezoeken'. Hij werd door de jeugdbende bestolen, afgetuigd en uiteindelijk werd het lijk van Daniel gevonden in de afgebrande hoeve.

De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, stelt zich burgerlijke partij tijdens de rechtszaak waarin hij zelf pleit. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.


Herbekijk hieronder Chris De Stoop in De afspraak over zijn oom voor wie hij postuum gerechtigheid zoekt en vindt.

Chris De Stoop kan je ook herbeluisteren in De wereld vandaag op Radio 1 of in Pompidou op Klara.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief