'Het diner in de dinosaurus' - het boek bij de Radio 1-podcast 'Het geheugen van de mug'

Podcast & boek Radio 1

Radio 1 heeft een gloednieuwe podcast: Het Geheugen van de Mug. Een reeks over historische verhalen die de geschiedenisboeken nooit hebben gehaald, maar die te leuk zijn om niet te vertellen. We weten nog dat Julius Caesar is doodgestoken door Brutus. En dat de opera de Stomme van Portici tot de Belgische onafhankelijkheid heeft geleid. Maar… wie weet nog dat er ooit ín een dinosaurus een heus diner heeft plaatsgevonden? Dat op het Vlaams Nationaal Zangfeest ooit iemand de partituur van Toots Thielemans in stukken scheurde? En dat we in 1866 al debatteerden over 'versoepelende maatregelen' naar aanleiding van een epidemie? In de podcast gaat Koen Fillet in gesprek met gepassioneerde cultuurhistorici van de KU Leuven en delft onbekende, historische verhalen op.

'Het diner in de dinosaurus' - het boek bij de podcast

Voor de podcastreeks lieten de makers zich inspireren door het boek 'Het diner in de dinosaurus', een verzameling van 52 verhalen met ongewone feiten en wetenswaardigheden uit de cultuurgeschiedenis.

Guillotinekapsels, gemeentefusies, een kleine geschiedenis van het gefakete orgasme en de wetenschapper die nee zei tegen Mussolini, de verhalen maken het boek even divers als verrassend. De auteurs brengen zo een onmisbaar perspectief op talloze actuele debatten, of die nu gaan over de plaats van standbeelden of over de rol van wetenschappers in de samenleving.

De bedenkers

Elwin Hofman en Jolien Gijbels zijn de redacteurs van 'Het diner in de dinosaurus' en zijn beiden verbonden aan de KU Leuven.

Elwin Hofman bestudeert criminaliteit, zelfopvattingen, seksualiteit en emoties in de achttiende en negentiende eeuw. Eerder schreef hij mee aan 'Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België' en 'De eeuw van Jan de Lichte'.

'Het diner in de dinosaurus' - het boek bij de Radio 1-podcast 'Het geheugen van de mug'

Jolien Gijbels doet onderzoek naar geneeskunde, religie, gender en publicatiecultuur in de negentiende en de twintigste eeuw en beheert de blog Cultuurgeschiedenis.be.

'Het diner in de dinosaurus' - het boek bij de Radio 1-podcast 'Het geheugen van de mug'

De podcast 'Het Geheugen van de Mug' is te beluisteren via de app van Radio 1, op radio1.be of via een favoriete podcast-app. Op maandag en dinsdag horen de luisteraars van Radio 1 tussen 22.00 en 23.00 uur enkele verhalen uit 'Het Geheugen van de Mug' tijdens het programma Zandman.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief