Het bijzonderste boek uit de Boekathon: 'Met de controleur aan tafel'

VRT Boekenmaand Boekathon

Stefan Ruysschaert, adviseur bij de Fod financiën, in de volksmond een belastinginspecteur, zet zich in de Boekathon-zetel bij Tom De Cock. Hij schreef het boek: 'Met de controleur aan tafel. Weetjes over eten en drinken'. Veruit het bijzonderste boek van de 190 boeken die bij Tom passeren. Een fiscaal analytisch kookboek met weetjes over historische eetgewoonten. In het boek zijn er 3 grote delen waarvan de horecasector in een notendop, het ernstig deel is. Het beschrijft de noodzakelijke kennis die je nodig hebt om een horecazaak te starten vanuit fiscaal oogpunt.

We werken allemaal hard en dan is het goed even de tijd te stoppen om samen met vrienden, familie of kennissen iets lekker te eten. Aanleiding voor Stefan om te gaan zoeken naar de oorsprong van zaken die we misschien wel evident vinden maar dat niet altijd is.

Zo is er het gekende toetje Tiramisu, waar komt die benaming vandaan? Vrij vertaalt betekent het 'Trek me op, maak me blij'. Het is op het einde van de maaltijd, dat toetje dat iedereen graag eet en waarna je content van tafel gaat. Waarom chinezen met stokjes eten? Dat is meer een cultureel element. Historisch gezien aten mensen met mes en lepel. De vork is er later bijgekomen, eerst met 2 en later met 3 tanden. Maar omdat 3 tanden te duivels was, kwam er al snel een 4de tand bij. Maar dit terzijde, terug naar de Chinezen die vonden het mes een aanvalswapen. Ook aten ze meer groenten, minder vlees en de noedels en hadden dan het idee om dat met stokjes te eten.

Omdat Stefan zeer sterk geïnteresseerd is in de geschiedenis, de achtergrond van maaltijden is hij die zaken gaan opzoeken. Een Tournedos Rossini wordt bereid met een haasbiefstuk en ganzelever op een toast. De componist Rossini vroeg aan de Franse topkok Auguste Escoffier het te bereiden. Escoffier heeft het gemaakt maar serveerde het heimelijk achter de rug van de andere gasten. Vandaar de naam Tournedos, ‘tourner le dos’ betekent namelijk in het Frans ‘de rug toekeren’.

Je komt ook de guilty pleasure te weten van Stefan. Het is uit de foodtruck aan de hoofdingang van Gent Sint-Pieters, een langwerpig broodje met een Mexicano, heel wat gebakken ajuin en voldoende Samourai om er een echte Smos van te maken.

Een schatkist aan culinaire weetjes kan je erin vinden. Maar ook recepten die Stefan minsten 1x zelf heeft gemaakt. De recepten zijn eenvoudige klassiekers die je zelf kan klaarmaken.

Weetjes, recepten maar het gaat ook over de BTW. De horecasector heeft ook met economie te maken. Tarieven om te eten zijn normaal gezien 12 & 21%, door de coronacrisis is dat tijdelijk teruggebracht naar 6%. Dit is iets wat economen afraden. Naast een eerste daling gaan nadien, wanneer de tarieven weer omhoog gaan, de prijzen weer stijgen. En dat gaat dan weer meer dan proportioneel doorwegen in de gezondheidsindex wat een nadeel is in de concurrentiepositie. Volgens economen had men tijdens de coronacrisis beter gericht subsidies gegeven aan diegene die het meest getroffen waren.

Zo kom je tot het Mattheuseffect waarbij de rijken steeds rijker worden. De toeleveranciers van de horeca, de brouwers, de grootste restaurants en cafés, die hebben een goede zaak gedaan, die hebben het meeste afgeroomd. Maar het kleine cafeetje zal door die maatregelen vlugger failliet gegaan zijn.

Waar moet de boekhandelaar nu dit boek leggen in de winkel? Is het een kookboek, is het een fiscaal boek, is het life-style?, nee dat is het niet. Dus laten ze het maar goed in het zicht leggen zodat het straks onder de kerstboom komt te liggen. Het boek is voor iedereen die graag eet en drinkt en die bij vrienden aan de toog een weetje wil vertellen.

Nog een uitsmijter. Hoe komt Blinde vink of Vogel zonder kop aan zijn naam? In de 16de eeuw schoten de rijken vogels als kraaien en vinken neer. De arme mensen bootsten het vogeltje na door een sneetje vlees met gehakt te vullen. Dan was dan een vogeltje maar ééntje zonder kop.

Herbekijk het interview op VRTNU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief