Erik Van Grieken

Het belang van de moederboom: 'Alle planten en bomen vormen een web onder de grond, onzichtbaar maar heel belangrijk'

Non-Fictie Interne Keuken

Suzanne Simard komt uit een Canadese familie van houthakkers. Generaties lang leven de Simards van het omhakken van bomen. Ze heeft een opa die een oorschelp verloor aan een vallende woudreus, ooms die vingers missen, en een neef die door een beer werd gepakt en ternauwernood kon worden gered.

Het is 1980. Suzanne Simard is twintig en is een van de eerste vrouwen die in dienst komt van het houthakkersbedrijf, een woeste, gevaarlijke bedrijfstak. Ze is houtvesters en ze vindt het geweldig. De manier waarop Canadese houtvesters aan bosbouw doen is clearcutting: een hectarengroot terrein kaalkappen en de geoogste bomen vervangen door jonge zaailingen. Suzanne kapt kaal en zet nieuwe, jonge sparren in de plaats. Op rechte rijen, dat maakt het tellen en later het oogsten makkelijker.

Maar die zaailingen floreren niet echt. Vaak kwijnt een volledige aanplant weg, hoewel de plek voorheen vol gezonde bomen stond. Suzanne wil weten hoe dat komt. Ze graaft de jonge boompjes weer uit en merkt dat gezonde zaailingen een dik kluwen van schimmeldraden rond hun wortels hebben. Bij dode dorre zaailingen ontbreken die. Haar nieuwsgierigheid is gewekt: die schimmels, daar is iets mee. Er zijn ook schimmels die bomen volledig kapot maken en om die te bestrijden waren natuurlijke bosbranden heel belangrijk. Maar doordat die nu meestal goed onder controle gehouden worden, worden die boomvijanden nog nauwelijks gedood.

Suzanne Simard gaat biologie studeren en wordt een van 's werelds befaamdste bomen- en bosonderzoekers. Ze voerde experimenten uit en legde bloot hoe bomen samenwerken. Ze kwam er achter dat de jonge aanplant na de kaalslag wegkwijnt omdat de moederboom ontbreekt: de oude woudreus die via een web van schimmeldraden voedsel en water doorgeeft aan jonge zaailingen. Redacteurs van Nature bedenken de term Wood Wide Web en sindsdien is Simard wereldberoemd.

Het boek dat ze daarover heeft geschreven is net vertaald: Op zoek naar de moederboom. Geerdt Magiels heeft het voor ons gelezen.

Herbeluister het gesprek op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief