Het Antwerps liedboek in de literaire canon - met Lucas Van den Eynde

Liedboek Klara

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Van 'Karel ende Elegast' tot 'Het verdriet van België', van 'Elckerlijc' tot 'De avonden', van 'Lucifer' tot 'De Kapellekensbaan'. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

'Het Antwerps liedboek' is een klein boekje uit het jaar 1544 en het oudste bewaarde wereldlijke liedboek uit de Lage landen. Dat we vandaag weten welke liederen er in de Antwerpse straten klonken, hebben we dus allemaal aan dit kleinood te danken. Acteur Lucas Van den Eynde heeft een bijzondere band met dit boekje. Maar waar gaan die liederen eigenlijk over?

‘Heel veel over liefdes. Over verloren liefdes. Over een schoon meiske zien. […] Over regelrechte verkrachtingen. Over een oude man die een jong blaadje lust. En dikwijls ook over de moraal, wat maakte dat het liedboek na twee jaar al op de index werd geplaatst. Het was te frivool nog, te confronterend met bepaalde strekkingen van toen. Maar het heeft wel heel schoon dingen opgeleverd. […] Het was een opstapje naar het latere folk-gebeuren in Vlaanderen. En het is vooral heel schoon om te zien hoe die teksten van toen eigenlijk nog enorm actueel zijn.’

Beluister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief