'Het 50+ brein. Ouder wordende hersenen in de moderne maatschappij' - Interne keuken met auteur en neuropsycholoog Margriet Sitskoorn

Non-Fictie Radio 1

Je bent maar zo oud als je je voelt, hoor je wel eens zeggen. Dat klinkt mooi, maar dat is natuurlijk een knaller van een leugen: je verrimpelt en je verslapt. Je verslijt, je boert achteruit, daar is weinig aan te doen. Je lichaam veroudert, en dat doen ook je hersenen. Over die hersenen en wat ermee gebeurt, schreef Margriet Sitskoorn een boek: 'Het 50+ brein'.

Professor Sitskoorn is neuropsycholoog en hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg. In die hoedanigheid laat ze wel eens een proefpersoon door de scanner gaan. Daaruit blijkt dat sommige delen van de hersenen beter functioneren bij ouderen dan bij jongeren.

Dat maakt de redactie van Interne Keuken blij. Zij zijn alledrie vijftigplussers. Ze voelen dat ze wat minder scherp denken, vaker dan vroeger moeten ze zoeken naar het juiste woord, en als je hen vraagt wat vorige week de onderwerpen van het programma waren, moeten ze nadenken. Of spieken ze op de site. Ze worden oud, en oud worden - zo dachten zij - is achteruit gaan.

Nee, zegt Margriet Sitskoorn met academisch gezag, dat klopt niet. Of dat klopt maar half. Oud worden heeft voordelen. Herbeluister Interne keuken met Sitskoorn.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief