De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Herman Brusselmans keert met ‘Theet 77’ terug naar zijn kinderjaren in Hamme

De afspraak

Na meer dan tachtig boeken keert Herman Brusselmans in ‘Theet 77’ terug naar zijn kinderjaren in Hamme, waar hij als zoon van een veehandelaar opgroeide. Hij kijkt achterom naar een jeugd die van hem de volwassene maakte die hij nu is. De roman vormt een bijzonder sluitstuk in zijn oeuvre en komt op een scharniermoment in het leven van de auteur. Brusselmans viert volgende week zijn 65e verjaardag en wordt volgend voorjaar voor het eerst ook zelf vader. Hij vertelt erover in De Afspraak met Bart Schols.

Hamme, de jaren 70

'Theet 77' ligt op 9 oktober in de winkel. Brusselmans is er lang mee bezig geweest. 'Ik kondig het boek al aan sinds 1995', vertelt hij. 'Ik zei toen dat ik ooit een boek zou schrijven over mijn jeugd. Ik zei dat 'Theet 77' ooit mijn laatste boek zou worden waarin ik alles ging vertellen over mijn jeugd tot nu', gaat hij verder. Eigenlijk wilde Brusselmans het boek schrijven op basis van getuigenissen van mensen uit zijn jeugd, familie en buren. Maar dit bleek zo veel jaren later moeilijker dan gedacht. Volgens Brusselmans zijn de meesten dood of zwaar dementerend, waardoor ze geen getuigenis meer kunnen ophalen over zijn leven. 'Op het einde van het boek voer ik een vrouw op van 103 die nog leeft. Ik ben haar gaan bezoeken om info te krijgen maar die vrouw was zodanig dement dat er niets zinnigs meer uitkwam', vertelt hij. Brusselmans besloot daarom gaten uit zijn werkelijkheid op te vullen met fictie en fantasie van hoe het had kunnen zijn.

'Ik ben meteen naar 1970 gegaan toen ik een 13 jarige drummer was en van daar evolueer ik naar een puber, tot en met mijn universiteitsstudie en tot waar de link met 'Theet 77' blijft bestaan, want dat huis is in de jaren 90 verkocht, en daar eindigt mijn link.' Brusselmans ging er onlangs nog eens naartoe, maar die ervaring omschrijft hij als triest. 'Het huis staat volledig onderkomen', vertelt hij.

Feiten of fictie?

'Ik probeer de lijn tussen fantasie en werkelijkheid zo dun mogelijk te houden om de lezer zich te laten afvragen wat echt is en wat niet', vertelt Brusselmans. 'Onze levens stellen niet veel voor, wij beleven eigenlijk niets', gaat hij verder. 'Je verwacht dat als iemand een boek schrijft over zijn jeugd, die persoon spectaculaire dingen heeft meegemaakt, maar ook in mijn geval was dit niet zo', besluit hij.

'De verhouding met mijn ouders komt ook voor in het boek. Ik heb een jeugd gehad met pieken en dalen', vertelt Brusselmans. Zijn vader was een veehandelaar en dit was volgens Brusselmans een agressief milieu. 'Hij was ook zelf agressief omdat hij erg veel stress had en over alles zenuwachtig was. Mijn moeder daarentegen was het beste mens ter wereld', besluit hij.

Er zijn geen dingen die ik niet heb willen vertellen in dit boek

Op 2 maart wordt Brusselmans vader van Ro-man Brussel-man-s. 'Ik heb ooit eens gezegd: ik heb twee keer 'man' in mijn naam en toch nog steeds veel last met vrouwen, vandaar dat ik nu ook een naam heb gezocht met twee keer man erin', vertelt hij. 'Daarnaast zijn mijn vrouw en ik ook fan van Roman Polanski.'

Ik hoop dat ze in maart in de krant kunnen zetten: 'Het is zijn beste Roman tot nu toe'.

'Ik heb bijgeleerd van mijn eigen jeugd', vertelt Brusselmans. 'Ik zal mijn kind proberen opvoeden zonder enige agressie in de mate van het mogelijke. Ik droom nog over slachthuizen en de mishandeling van dieren. Dat tekent een kind van zes. Ik ben daarom ook bezig met dierenrechtenorganisaties', besluit hij.

Herbekijk het interview met Herman Brusselmans in De afspraak hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief