Haal herinneringen op aan Rock Torhout met dit boek van Jan Delvaux

Non-fictie Radio 2

Muziekjournalist Jan Delvaux maakt theatervoorstellingen over Belgische pop samen met Jimmy Dewit. De stad Torhout kwam met de vraag een boek te maken over het legendarische festival 'Rock Torhout'. De laatste editie van Rock Torhout is ondertussen 25 jaar geleden. Eerder had Delvaux al een boek over Rock Werchter geschreven. Nu is er dus ook 'Rock Torhout. Biografie van een verdwenen festival. 1977-1998'.

Herinneringen van 'mensen van boven de veertig'

Er is veel verdampt, vindt Delvaux. Het enige wat nog overblijft zijn wat petjes, affiches en archiefbeelden hier en daar. Voor de rest zijn het vooral herinneringen van 'mensen boven de veertig'. Werchter was er eerst, in de jaren 70. Organisator Herman Schuermans zocht een tweede locatie om internationale artiesten 2 concerten te kunnen aanbieden. Hij sprak hiervoor Noël Steen in Torhout aan. Het dubbelfestival was geboren. Twintig jaar geleden is het gestopt om dezelfde reden als het begonnen is. De internationale markt was veranderd en in de jaren 90 werd het onbetaalbaar om artiesten tweemaal in een zelfde weekend te laten optreden.

Rock Torhout vs Rock Werchter

Delvaux is zelf afkomstig van Rotselaar, in de buurt van Werchter. Hij is 2 à 3 keer in Rock Torhout geweest. Een plus voor Torhout was dat het festival plaatsvond op een aflopende weide waardoor een soort van natuurlijk amfitheater ontstond en je een gezellig gevoel had. Nadeel was dat de wind soms vanuit de zee kwam.

Een souvenierboek

De sterkste herinneringen zijn de weer-herinneringen, vindt Delvaux: of het regende of het was heel warm. Delvaux wilde in het boek zoveel mogelijk dingen die overblijven stoppen om, na corona, samen met vrienden aan de hand van dit boek herinneringen op te halen. 'Een soort souvenierboek', vat hij het samen. Er is zefs een pagina waar je je festivaltickets kan inplakken.

Bekijk hieronder Jan Delvaux over zijn boek bij De Madammen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief