Herbeluister de eerste aflevering van 'Zomerhuis met boeken' met Stephan Vanfleteren en Alicja Gescinska

Dagboek Radio 1

Zondag was er de eerste aflevering van het boekenprogramma van Lieven Van Gils, “Zomerhuis met boeken”. Fotograaf Stephan Vanfleteren en filosofe Alicja Gescinska waren er de gasten.

Sinds donderdag ligt het nieuwe boek van Stephan Vanfleteren in de boekhandel : “Dagboek van een fotograaf – coronawandelingen”. Er staat niet één foto in. Dit keer schetst Vanfleteren beelden met zijn pen. Van vrijdag 13 maart, het begin van de lockdown, tot zondag 31 mei, ging hij elke dag wandelen. Wat hij zag, hoorde, voelde en dacht, schreef hij neer in een dagboek. Met 'De coronawandelingen' debuteert de fotograaf als schrijver.

Filosofe Alicja Gescinska zelf een fervente wandelaarster las het dagboek als eerste.

"Dit is een zeer beproefd procedé onder schrijvers en filosofen. Wandelen helpt ons om beter na te denken. Het helpt ook om beter onze gedachten te structureren. Het wordt al van bij de oude Grieken gebruikt in de Peripatetische school: al wandelend filosoferen. Heel veel van mijn filosofen- en schrijvers-collega’s doen het. Het is iets dat u helpt beter te maken aan de schrijftafel."

“Bewegen om stil te staan", zo omschrijft Vanfleteren het. “Wandelen maakt me niet alleen een betere schrijver, maar ook een beter mens.”

Gescinska is het daarmee eens: "Ik denk dat wandelen een heel genezend iets kan zijn. Iedereen is gebaat bij een beetje reflectie. Je hoeft daar geen schrijver of filosoof voor te zijn. Iedereen heeft nood aan stilstand om de dingen in perspectief te plaatsen."

Gescinska mocht tijdens de uitzending een stukje voorlezen uit het dagboek en koos voor maandag 11 mei:

De zon is ook nog te fel. Mijn hele loopbaan al heb ik een moeilijke verhouding met zonlicht. In de ochtend of avond is ze me goed gezind, maar hoog in de hemel kan ik er weinig mee. Niet voor portretten, noch voor landschappen. Ik heb al vaak met bewondering gekeken hoe collega’s de zon in hun greep houden, maar mij lukt het vooralsnog niet.

Ze koos voor dit omdat het "toegang geeft tot de gedachten van de fotograaf". Hij geeft toe: 'Dit vind ik moeilijk aan fotografie. Dit is mijn zwakte, ik kijk met bewondering naar collega’s die dat wel kunnen. Het is door die kwetsbaarheid bloot te geven dat je ervaart dat zelfs een ervaren fotograaf ook af en toe knoeit. En dat is mooi. Mensen zien mijn nederlagen niet...Ook een schrijver publiceert zijn slechte passages niet.”

"En wat gebeurde er op 16 april?" informeert Alicja, want op die dag staat enkel 'Kut met peren'.

Herbeluister de volledige uitzending op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief