Herbeluister Willem Bongers-Dek over 'De 24u van Paul van Ostaijen' bij De Madammen

Poëzie De Madammen

125 jaar geleden werd Paul van Ostaijen geboren. Precies op zijn 125e 'verjaardag' maken biograaf Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek van deBuren een marathonradio-uitzending vanuit het geboortehuis van Van Ostaijen in Antwerpen. Volg op de facebookpagina van deBuren de livestream.

'Elke Vlaming heeft op school zijn gedichten van buiten moeten leren', stelt Siska Schoeters in De Madammen. Het was een erg rebelse puber. Hij is ook van school gestuurd. Hij ging werken op het Antwerpse stadhuis en had door die job daarnaast genoeg tijd om met kunst en literatuur bezig te zijn.

Siska Schoeters vraagt aan Willem Bongers-Dek van deBuren: Wat maakt Van Ostaijen zo bijzonder en zo goed?

Hij vindt in de crisis van de Eerste Wereldoorlog een artistieke vorm uit. Terwijl hij in ballingschap zit in Berlijn denkt hij terug aan die wereldoorlog en de crisisjaren en ontwerpt hij een geheel eigen artistieke taal. Een taal met een typografie die nog niemand gezien heeft. Hij creëert daar het eerste grote avant-gardistische kunstwerk in de Nederlandse taal. (Willem Bongers-Dek)

Bongers-Deks favoriete gedicht is eigenlijk de hele bundel 'Bezette stad'- 'omdat je de hele bundel kan lezen als één groot gedicht met een Ik-persoon in een stad in crisis en die Ik-persoon maakt zelf ook een crisis door. Je kan genieten van de poëzie en tegelijk iets leren over die tijd. En dat maakt 'Bezette stad' een bijzonder avontuur', vertelt Bongers-Dek.

Net voor hij stierf op 32-jarige leeftijd maakte Van Ostaijen nog de bundel 'Zuivere lyriek'. Siska vroeg zich af wat hij nog allemaal voor de stad Antwerpen heeft betekend?

Je zou hem kunnen zien als eerste stadsdichter van Antwerpen. Hij heeft in zijn werk het grootstedelijke leven proberen te vatten. Je komt er in de haven, de hoerenbuurt enz. Als je Antwerpen uit die tijd wil beleven moet je hem lezen. Daarnaast heeft hij ook letterlijk iets betekend voor de stad. Toen Antwerpen aangevallen werd, was hij bijvoorbeeld medeverantwoordelijk voor het inkwartieren van de mensen die de belegering moesten starten. Hij heeft mee zorg gedragen voor de stad Antwerpen. Als we nu internationaal een ambassadeur voor Antwerpen zouden moeten aanduiden, die Antwerpen op de kaart zette, dan is dat wel Paul van Ostaijen.(Willem Bongers-Dek)

Herbeluister het interview in De Madammen hieronder:

De livestream 'de 24u van Paul van Ostaijen' is nu bezig (zie foto) en vanavond om 19u30 start de finale.

Meer over de activiteiten en andere VRT-reportages lees je in dit artikel: Met een 'Boem paukeslag!' schiet dubbel feestjaar voor dichter Paul van Ostaijen in gang

Luister hieronder ook naar het interview op Radio2 Antwerpen met Michaël Vandebril van Antwerpen Boekenstad over de activiteiten rond het jubileumjaar van van Ostaijen in Antwerpen. Meer info over de activiteiten vind je ook op antwerpen.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief