Herbeluister Serge Simonart, journalist en auteur van ’Het leven en hoe het te leiden' in Touché

Non-fictie Radio 1

Schrijver en journalist Serge Simonart houdt al 35 jaar lang notitieboekjes bij met daarin alle wijze levenslessen die hij op zijn pad is tegengekomen. Omdat hij als oude vader vreest dat hij zijn zoon nooit alles zal kunnen vertellen, verzamelde hij zijn wijsheid in een boek: ’Het leven en hoe het te leiden’. Want ja, hij heeft spijt. Als hij opnieuw kon beginnen, had hij allicht alles anders gedaan.

Humo-journalist Serge Simonart omschrijft zichzelf als een emotioneel, gevoelig en introvert persoon die buiten het zicht wil blijven. Een omschrijving waar niet iedereen het mee eens is. 'Mensen denken altijd dat ik het belangrijk vind dat ik beroemde mensen heb gekend, maar dat maakt me werkelijk niet uit', vertelt hij. 'Ik heb altijd mijn plan willen trekken, ervaringen willen opdoen en ergens willen binnenraken waar een gewone burger niet binnengeraakt. Daar ging het mij om, de rest interesseert me niet.'

'Niemand heeft me ooit kansen geboden. Ik heb altijd heel sluw uitgezocht hoe ik kon doen waar ik zin in had en toch genoeg verdiende. Dat is mij allemaal perfect geluk, dus in dat opzicht ben ik rijk. Maar ik ben er zeker van dat ik als architect of handelaar in immobiliën veel meer geld verdiend zou hebben', aldus Simonart.

’Het leven en hoe het te leiden’

Een aantal weken geleden bracht Simonart zijn laatste boek uit: 'Het leven en hoe het te leiden'. Het is een handleiding voor jonge mensen van 14 tot 35 jaar. 'Mijn boek is enorm nuttig, al zeg ik het zelf. Het is me opgevallen dat wat ik zeg nergens anders wordt verteld, niet op school, niet op de universiteiten en niet door ouders. Ik ben ervan overtuigd dat dit boek jonge mensen wekt en wapent en een voorsprong geeft in het leven', vertelt Simonart in Touché.

Het is cruciaal om in je leven een handleiding te lezen, zowel over jezelf als over de maatschappij

'Kennis is macht, maar kennis is ook onmacht. Hoe meer je weet, hoe lastiger je leven is, hoe meer dingen wegen en hoe moeilijker je van grond raakt. Het is cruciaal om in je leven een handleiding te lezen, zowel over jezelf als over de maatschappij. Mijn boek is een handleiding. Lees het als preventie en je zal 5000 fouten, die ik wel heb gemaakt, niet maken', aldus Simonart.

Simonart heeft een hekel aan zelfhulpboeken die de auteur meer lijken te helpen dan de lezer en heeft daarom geprobeerd om in zijn eigen boek zijn eigen problemen niet aan te kaarten. 'Ik kaart in mijn boek een tal van levensproblemen aan zonder er zelf last van te hebben gehad. Mijn boek is nuttiger dan de 'zelfhulpboeken' van auteurs met trauma’s', aldus Simonart.

Volgens Simonart is ’Het leven en hoe het te leiden’ geen resultaat van een midlife crisis. 'Ik vind een ‘midlife crisis’ een mythe. Het is vaak een excuus voor mannen van 50 jaar die hun vrouw willen bedriegen. Als je een beetje nadenkt, besef je dat heel je leven een crisis is.'

'Nog minstens 30 romans'

Simonart is 60 jaar, maar heeft nog veel op zijn bucketlist staan. 'Ik wil zonder overdrijven nog minstens 30 romans schrijven. Ik heb al zo veel romans die half afgewerkt zijn, waar ik de structuur en personages reeds van bedacht heb, maar die nog geschreven moeten worden. Over 10 jaar wil ik mijn memoires schrijven. Daar zullen dingen in staan waar mensen van zullen zeggen dat ik het verzin, maar ik heb werkelijk fenomenale dingen meegemaakt. Dingen die ik zelf haast amper geloof. Tenslotte wil ik nog zoveel mogelijk mooie dingen doen in mijn leven en er zo lang mogelijk zijn voor mijn zoontje', vertelt Simonart.

Evelyn Waugh is zijn favoriete auteur

Alles waar Serge van houdt zit vervat in het boek ‘Brideshead Revisited’ van Evelyn Waugh.

Het boek werd de laatste jaren van zijn leven en na zijn dood verketterd door de Engelse literatuurcritici omdat Waugh uit een gegoede familie kwam en heel veel vrienden uit de adel had. De literatuurcritici uit de jaren 50 en 60, dat waren de angry young men: links en proletarisch. Compleet tegengesteld aan de verfijning, beschaving, old school-traditie van het oude Engeland beschreven in de boeken van Waugh. Daarom werd hij afgebroken, vertelt Simonart.

Simonart is ook fan van Kingsley Amis, maar hij behoorde al tot de angry young men en hij brak de boeken van Waugh af, terwijl hij er stiekem jaloers op was, aldus Simonart. 'De boeken van Waugh zijn stilistisch zo goed geschreven. Dat zijn juweeltjes van zinnen'. Alles daaraan vindt hij goed: de sfeer, de personages, de decors, het verhaal, de taal, de structuur. 'Hij was een genie, maar omdat in de jaren 50-60-70 de arbeidersroman plots hip en trendy was, mocht je Evelyn Waugh niet meer goed vinden want dat was de vijand.[...]Van ‘Brideshead Revisited’ werd in de jaren 80 ook een prachtige tv-reeks gemaakt met Jeremy Irons in de hoofdrol. Gewoon iets afbranden omdat het tegen de modetrend van het moment ingaat of niet past in jouw politiek correcte linkse proletarische leer, vind ik op cultureel-esthetisch vlak een misdadige houding', voegt hij er nog aan toe.

Herbeluister de integrale uitzending van Touché met Serge Simonart op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief