Chantal Pattyn

Herbeluister Pompidou met Jeroen Olyslaegers en Stef Franck over de ontstaansgeschiedenis van 'Wildevrouw'

Historische roman Pomidou

Jeroen Olyslaegers en Stef Franck waren nu ook te gast in Pomidou op Klara om over het boek 'Wildevrouw' te praten. Chantal Pattyn schreef er het onderstaande verslag bij:

''Wildevrouw', de jongste roman van Jeroen Olyslaegers, werd lang geleden aangekondigd. Onder meer via de boodschap, tijdens een Pompidou vanuit het Kunsthistorisches Museum in Wenen, in het kader van de Breugel-expo, dat De Dulle Griet, wat Manfred Sellinck er ook over dacht, een man was.

Via Facebook volgde ik de ontstaansgeschiedenis van deze roman, een bewogen bevalling, want heel veel hing af van de research, done by Jeroens bloedbroeder Stef Franck. Nu kwam die, als een bedreven amateurhistoricus, uit bij enkele revolutionaire bronnen en dus informatie, waarop de schrijver aan het werk kon.

Ik kan u gerust stellen, Wildevrouw bleef een vrouw, maar de aandacht gaat vooral naar Wildeman. Dat is Beer, herbergier van stiel. Een noodlottig personage en en vooral het slachtoffer van zijn eigen zelfbedrog. Een soort half lid van het Huis van Liefde, waartoe ook Abraham Ortelius en Willem Silvius hoorden, resp. carthograaf en drukker. Een club die het ware geloof een private aangelegenheid vond. De mens vindt God wel in zichzelf. In die tijden was dat not done. Volk van alle gezindte bezocht café Den Engel. Daar werden mensen als John Dee gehuisvest, in de kelder lag het vol boeken die op de index stonden.

Wildevrouw focust op anderhalf decennium uit de 16de eeuw. Toen Antwerpen een snelkookpan was. Het bestuur liet godsdienstvrijheid toe omwille van het mercantiele, tot de spanningen tussen paapsen, lutheranen en calvinisten, in combinatie met een kleine ijstijd en het mislukken van de graanoogst de kat de bel aanbond. Het bestuur was machteloos, opgejaagd door de Spaanse koning en regentes Margareta Van Parma als Maria Middelares. Ongelijkheid was een grotere reden dan religie om in de uiterwaarden van Antwerpen de hagepreken te organiseren. In 1566 leidden al deze spanningen tot een massahysterie. Wildevrouw neemt je mee in de krochten van de 16de eeuw...'

Herbeluister het interview op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief