Herbeluister Interne keuken met oud-VRT-journalist Paul Muys over zijn Japan-boek: 'Geen zee te hoog'

Non-fictie Radio 1

'Geen zee te hoog' is een poging om de vreemde, soms moeilijk te vatten Japanse samenleving te begrijpen. Interne keuken nodigde auteur en ex-collega Paul Muys uit om erover te praten.

Japan is een heel belangrijk land: industrieel, wetenschappelijk, artistiek en politiek ook als belangrijke bondgenoot van de VS in de regio van de Stille Oceaan. Het wordt voorgesteld als een land van oude mensen waar bijna geen kinderen meer worden geboren en toch kent het een dynamiek en is het ambitieur op gebied van bijvoorbeeld ruimtevaart waarover we weinig weten.

Hoe komt het dat Japan doorheen de geschiedenis zo militaristisch geworden is en wat is de kiem van de moeilijke relatie met China waarmee het vaak in oorlog was? En wat voedt de legendarische arbeidsethos met het grote groepsbesef, typisch voor rijst-culturen?

'Bestaan de woorden 'ja' en 'neen' in het Japans?' wil Sven Speybrouck. Alle clichés passeren de revue maar toch is er veel aan het veranderen, volgens Paul Muys. Herbeluister Interne keuken op Radio 1 en verneem meer over het land van de rijzende zon.

https://soundcloud.com/vrtbe/herbeluister-interne-keuken-met-oud-vrt-journalist-paul-muys-over-zijn-japan-boekgeen-zee-te-hoog
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief