Herbeluister Interne Keuken met Chams Eddine Zaougui over 'Voor profeet en führer' van David Motadel

Non-fictie Radio 1

'Hadden de muzelmannen in het jaar 732 de slag bij Poitiers maar gewonnen, dan waren we nu mohammedaans.' Dat was een verzuchting van Adolf Hitler. De führer beschouwde de islam als een superieure godsdienst: 'De Duitsers zouden het in de geschiedenis beter gedaan hebben als de muzelmannen hen toen de islam hadden opgedrongen.'

'Voor pofeet en führer' - David Motadel

De nazi's hadden respect voor de islam. Een ware mannenreligie, was het oordeel van Himmler en Hitler - Himmler had de Koran op zijn nachtkastje liggen. Op het christendom keken de nazi's neer, dat vonden ze een slappe religie waarin het lijden centraal staat. Terwijl de islam een strijdvaardige, masculiene godsdienst is, bruikbaar aan het front. De islam maakt van de mohammedanen een soldatenvolk. Dat lag de nazi's wel.

In het recent vertaalde boek Voor profeet en führer onderzoekt David Motadel hoe de nazi's hebben geprobeerd een bondgenootschap te smeden met de moslimwereld.

Gedeelde vijanden

Hitler deed zich voor als de verdediger van de islam. Er waren gedeelde vijanden: de joden; de Britten en de Fransen die in hun kolonies de moslims onderdrukten; en het communisme dat vijandig stond tegenover de islam, moskeeën afbrak en het Arabische schrift verbood. De strategische overwegingen werden overgoten met een religieuze saus: de Duitse propaganda insinueerde dat Adolf Hitler de mahdi was: de verlosser die in de profetieën wordt aangekondigd en wiens komst aan de dag des oordeels voorafgaat.

De moefti van Jeruzalem, Amin al-Hoesseini, koos de kant van Duitsland. Gevangen islamitische Sovjetsoldaten konden aan de ellende van het krijgsgevangenkamp ontsnappen door zich te melden voor het Duitse leger. In de Balkan dreef etnisch geweld van Serviers en Kroaten de moslims in de armen van de nazi's.

David Motadel schrijft een genuanceerd verhaal. Ook de geallieerden beseften het strategisch belang van de islam en zette een propagandistisch tegenoffensief in. Uiteindelijk vochten duizenden moslims aan de geallieerde kant en zorgden ze mee voor de bevrijding van Europa in 1944.

Interne Keuken nodigde schrijver en opiniemaker Chams Eddine Zaoug uit het boek te lezen.

Herbeluister het gesprek op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief