Herbekijk - Stephen Fry in 'Alleen Elvis' over rebelse jeugd en mentale problemen: 'Daar leef ik rest van mijn leven mee'

Alleen Elvis blijft bestaan

De Britse schrijver, acteur en presentator Stephen Fry heeft het 11e seizoen van het Canvas-programma 'Alleen Elvis blijft bestaan' afgesloten. Fry deelde zijn favoriete beeldfragmenten en sprak open over zijn rebelse jeugd en zijn mentale problemen. Bekijk hier enkele fragmenten.

Stephen Fry in een notendop

Stephen Fry (64) is bekend van komische programma's, zoals 'Blackadder', waarin hij general Melchett speelt en 'A bit of Fry and Laurie', een reeks die hij maakte samen met zijn goede vriend Hugh Laurie. Hij speelde ook in verschillende films. In 'Wilde', over het leven van de Ierse schrijver Oscar Wilde, vertolkte hij de hoofdrol en in 'The Hobbit'-trilogie van Peter Jackson de rol van meester van Esgaroth. Daarnaast maakt hij ook documentaires, schrijft hij boeken en is hij een fervent gebruiker van sociale media, zoals Twitter en Instagram. Ook is Fry schrijver van toneelstukken en romans. Na zijn debuut 'De leugenaar' verschenen ook 'Speelbal', 'Het nijlpaard' en 'Geschiedenis maken'.

Het was de bedoeling dat Stephen Fry vorig jaar al zou aanschuiven bij Thomas Vanderveken voor de 100e aflevering van 'Alleen Elvis blijft bestaan', maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Nu kon hij wel naar de studio in Brussel komen om zijn favoriete beeldfragmenten te bespreken. Het twee uur durende gesprek is volledig te herbekijken op VRT NU.

Boek 'Fry's Ties'

Als er één kledingstuk is dat Thomas afgelopen zaterdag met zorg uitkoos dan is het zijn das. Stephen Fry postte tijdens de lockdown elke vrijdag een foto van een das uit zijn indrukwekkende collectie op zijn Instagram. Een connaisseur dus! En daar schreef Fry dan uiteindelijk ook het boek 'Fry's Ties' over. Bij elk bezoek aan het buitenland koopt hij een nieuwe das als souvenir. En aan elke das hangt wel een verhaal. Zo vertelt hij dat hij in de jaren '80 Andy Warhol een winkel in volgde en zich achter een rij dassen wilde verschuilen om hem in de gaten te houden. Toen een winkelbediende hem vroeg of ze kon helpen, kocht hij in paniek de eerste de beste das. Niet zijn 'cup of tea' dus, maar wel een das met herinneringen aan.

Herbekijk - Stephen Fry in 'Alleen Elvis' over rebelse jeugd en mentale problemen: 'Daar leef ik rest van mijn leven mee'

Herbekijk hieronder het fragment uit 'Alleen Elvis' over het boek 'Fry's Ties':

Als tiener drie maanden in de gevangenis

In 'Alleen Elvis blijft bestaan' vertelt Stephen Fry over zijn rebelse jeugd en hoe hij als 17-jarige drie maanden in de gevangenis belandde. 'Ik was een opstandig kind', zegt hij. 'In al mijn rapporten staat hetzelfde: hij is een nachtmerrie.'

Fry zat vanaf zijn 7 jaar op kostschool. Omdat hij een goed geheugen had, hoefde hij nauwelijks te studeren. Hij verveelde zich vaak. En dan werd hij plots verliefd op een jongen. 'Ik wist dat de maatschappij dat niet goedkeurde. Maar het was zo krachtig dat ik bijna geen lucht meer kreeg.' Uiteindelijk begon hij te spijbelen en werd hij van school gestuurd.

Lees verder en bekijk op vrtnws.be het fragment waarin Stephen Fry vertelt hoe hij in de gevangenis terechtkwam.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief