Herbekijk Stefan Hertmans in De zevende dag

Roman VRT NWS

In 'De opgang' vertelt Stefan Hertmans het verhaal van 'een huis en zijn bewoners'. In 1979 koopt de auteur een huis in het Patershol in Gent, later komt hij tot de ontdekking dat het huis tijdens de oorlogsjaren bewoond werd door Willem Verhulst, een SS'er. Hertmans wil de man leren begrijpen.

Het was het lezen van een ander boek dat Stefan Hertmans bij dit verhaal bracht. Hij las 'Zoon van een foute Vlaming' van Adriaan Verhulst, professor Geschiedenis en liberale humanist. Hierin werd verwezen naar de dichter Stefan Hertmans die toen in het ouderlijk huis van Adriaan woonde.

De zevende dag nodigde de schrijver uit. 'Wat is Dichtung en wat is waarheid in het boek?', wil Lieven Verstraete weten. 'Het is door de waarheid te verzinnen dat je dichter bij haar komt', verdedigt Hertmans zijn keuze voor de romanvorm en 'het boek zit tussen documentaire en fictie'.

De ware heldin in 'De opgang' is Mientje, de tweede echtgenote en moeder van Adriaan Verhulst. Willem Verhulst was eerder met een Joodse vrouw getrouwd, zij overleed, en hij hield er tijdens zijn huwelijk met Mientje een maîtresse op na. Stefan Hertmans onthult bij wie Willem uiteindelijk zal begraven worden...

Herbijk hieronder het fragment in De zevende dag .

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief