Herbekijk Brommer op zee met Cees Nooteboom, Marjolijn Jeroen Olyslaegers over zijn 'geliefde' Antwerpen

Canvas

In 'Brommer op zee' ontvingen Ruth Joos en Wilfied de Jong de schrijvers Cees Nooteboom en Marjolijn van Heemstra. Jeroen Olyslaegers werd uitgenodigd in het 'Schrijfhok' voor te borduren op de tekst van Wilfried de Jong over Antwerpen.

Nieuwe boekentips

Naar gewoonte delen Ruth en Wilfried hun boekentips aan het begin van het programma. Deze week zijn dat:

- 'De rudimentaire mens' van Jacques Hamelink. Wilfried las het toen hij 16-17 jaar was en hij moet het boek nog altijd terugbrengen naar de bibliotheek, bekent hij. Het is het boek waarin hij zijn eerste seksscène las.

- 'Bluets' van Maggie Nelson. Een boek uit 2009 en nu eindelijk in vertaling met de titel 'Bespiegelingen in blauw'. 240 kleine filosofische stukjes en bedenkingen over de lievelingskleur van de auteur. Achter de verhalen schuilt liefdesverdriet. 'Bluets' is een boek dat Ruth heel vaak cadeau heeft gedaan.

- 'Poes' is een soort kunstboek met heel verhalen over en foto's van poezen. Onder meer Gerard Reve en Salvador Dalí staan erin en Onno Blom schrijft over 'Voske', de poes van Jan Wolkers. Het boek is net uit en er loopt ook een tentoonstelling.

- 'Lost children archive' van Valeria Luiselli won vorige week de Dublin Literary Award, goed voor €100.000. 'Archief van verloren kinderen' klinkt de titel in het Nederlands. 'Een prachtig boek' vindt Ruth. De auteur is een Mexicaanse die in New York woont en kinderen begeleidt die de grens alleen oversteken. Zij tolkt voor hen. Het boek gaat over de kracht van verhalen vertellen.

- Tijdens het interview dat Matthijs van Nieuwkerk had met koningin Máxima naar aanleiding van haar 50e verjaardag werden er ook boeken uitgewisseld. Hij gaf haar werk van Pablo Neruda en hij kreeg 'The wild iris' van Louise Glück, de Nobelprijswinnares voor Literatuur. Speciaal voor 'Brommer op zee' leest Matthijs het gedicht 'Sneeuwklokje' uit deze bundel voor.

Live in de studio

Marjolijn van Heemstra (1981) is al jarenlang gefascineerd door de ruimte. Ze vertelt over 'In lichtjaren heeft niemand haast - een pleidooi voor meer ruimte in ons leven'. Een boek over de verschillende percepties van ruimte: in ons hoofd, in ons leven en de ruimte voorbij de aarde. In 'Brommer op zee' vormt het de aanleiding voor een boeiend gesprek over de kosmos en worden de studiolichten even gedimd. 'In de nacht zie je pas de volle omvang van wat je overdag bezig houdt. Pas als je de volle omvang ziet, kan je ermee gaan worstelen. En als je worstelt, dan transformeer je en groei je en dan leef je...De nacht geeft een groter besef dat je in die kosmos zit, het geeft je meer uitzicht', vertelt Marjolijn.

Cees Nooteboom (1933) heeft een nieuw essay uit: 'Over het Japanse klooster Kozan-ji en de beroemde dierentekeningen'. Hierin schrijft hij over zijn ontdekkingen in het klooster Kozan-Ji in het noorden van Kyoto, waar rollen met tekeningen van speelse dieren uit de vroege dertiende eeuw te vinden zijn. 'In dat klooster werd de logica van het denken stopgezet', getuigt hij in het essay. Een metafysische ervaring: 'Dat is daar gewoon, hier ben ik even in de buurt van wat behoorlijk volmaakt is', vertelt hij in 'Brommer op zee'.

Jeroen Olyslaegers in het Schrijfhok

In het Schrijfhok roemt Jeroen Olyslaegers zijn Antwerpen:

Ach, Antwerpen… Proper zijt gij nooit geweest, mijn lief. Zelden consequent, steeds weer hypocriet, beladen met zonden en gestold in trots. Het is teen en tander zeggen ze in uw schoot, waarmee elke sinjoor bedoelt dat het toch erg gesteld is, maar net zo goed zou ik u, mijn vuil lief, hitsig kunnen toefluisteren dat het zowel het een als het ander is, dat de tango nooit stopt, dat gij en ik samen tegen elkander zweten op de dansvloer van de tijd…. gij zaligheid.

Vaak staat gij zelf met de sloophamer te zwaaien terwijl ge anderen toebijt dat vernielzucht een daad van liefde is én van hoop... die niettemin nauwelijks nog bomen toelaat. Gij zo lastig, ambetant wijf dat net zo goed een onverschillige vent kan worden die me toefluistert dat het beter is te zwijgen en te ondergaan waar toch niks aan kan worden veranderd. Maar ik blijf een ambetante minnaar, of gij nu een vent zijn of een wijf.

Weet ge wat het is? Ik wil u omarmen gelijk ge zijt, ik wil uw smeerlapperij aanvaarden, uw verkwanseling van talent, uw cynisme én uw soms adembenemende levensvreugde. Ik wil geil naar u blijven kijken en slechts af en toe beseffen dat ik in een spiegel kijk. Gij heerlijk Antwerpen, gij zieltogende en triomferende smerigheid die zich immer voordoet als vooruitgang. Proper zijt gij nooit geweest.

Brommer op zee - Boekenclub

Mei is bijna voorbij. Dat betekent dat 'Liever dier dan mens' van Pieter van Os bijna uitgelezen is. Donderdag 27 mei wordt de Boekenclub met Pieter van Os feestelijk afgesloten via zoom met de lezers, auteur, Ruth Joos en Wilfried de Jong. Pieter van Os heeft alvast genoten van de leesclub. Hij kreeg zelfs heel waardevolle tips van lezers, vertelt hij in een videoboodschap. Volg de eindronde in de Facebookgroep van 'Brommer op zee'.

Het verfilmde gedicht is deze keer 'Soeverein' van Leonard Nolens.

Zondag 30 mei: een nieuwe Brommer op zee met...

Een nieuwe aflevering van 'Brommer op zee' kondigt zich aan met de volgende auteurs: Matthijs van Boxsel, Lammert Voos en Sien Volders. De nieuwe boekenclubhost wordt Tommy Wieringa. Afspraak zondag 30 mei om 22 uur op Canvas.

De uitzending van 23 mei kan je integraal herbekijken op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief