Herbekijk Alleen Elvis blijft bestaan met Margot Vanderstraeten

Non-Fictie Canvas

Van 'Mazzel Tov' van Margot Vanderstraeten zijn er ondertussen al meer dan 50.000 exemplaren verkocht en nu nog gaat het boek gemiddeld 10 x per dag over de toonbank. Het is ondertussen vertaald in meerdere talen en in het Engels gepubliceerd onder de naam 'J.S. Margot'. Aan de tafel van Alleen Elvis blijft bestaan vertelt ze waarom ze deze naam koos.

Naast schrijfster is Margot ook een (ver)taalbeest. Ze studeert af als vertaler Frans-Spaans.Een opleiding die ze grotendeels zelf financiert door les te geven aan de joodse kinderen die een rol spelen in Mazzel Tov. Na haar studie gaat ze aan de slag als copywriter en vertaler. In 2003 wint ze het Grote Dictee van de Nederlandse taal als Bekende Vlaming. Samen met Stephan Vanfleteren maakt ze mooie diepte-interviews voor enkele kranten. Ze schrijft, in een beurtrol met Hugo Camps, ook een hele tijd columns.

Haar pen wordt steeds beter en haar nieuwsgierige geest wordt aangescherpt door heel veel te lezen. Dat lezen begint tijdens een moeilijke schooltijd wanneer ze wordt opgepikt door een schooldirectrice die haar de grote schrijvers doet ontdekken.

“Intensief lezen is een vorm van vreemdgaan. En als schrijver sta je aan de zijlijn. Dat vind ik geweldig.”

Margot investeert heel veel in haar schrijven, als ze schrijft is ze asociaal. Intensiteit zoekt ze in alles, in schrijven, maar ook in haar interviews, in gesprekken. Aandacht is iets dat ze niet wil spreiden. Groeien mag traag gaan.

Ze is spaarzaam met interviews maar voor een keer gunt ze een blik in haar leefwereld.

Een van haar lievelingsfragmenten is een interview van journalist Bernard Pivot met de Frans-Vlaamse schrijfster Marguerite Yourcenar, waarin ze het heeft over non-conformisme. Margot kan duizend keer kijken naar hoe het vuur van Yourcenar overspringt op de legendarische Franse interviewer.

In 'Alleen Elvis blijft bestaan' vertelt ze ook over het moeilijke schrijfproces van haar volgende roman.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief