De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Erik Van Grieken

Hélène Dutrieu, wielerheldin- maar verdwenen in de nevelen der tijd

Non-Fictie Interne Keuken

Meervoudig wereldkampioene baanwielrennen, houder van het werelduurrecord. Zelfs mannelijke wielerkampioenen aarzelden om tegen haar te fietsen. Hélène Dutrieu zou een sportheld van het niveau Eddy Merckx moeten zijn. Maar ze is verdwenen in de nevelen der tijd.

'Hélène Dutrieu is straffer dan Eddy Merckx. Want na haar succesvolle loopbaan als wielrenner kwam ze aan de kost als cascadeuse, stuntvrouw', schrijft Sven Speybrouck. Haar bijnaam was 'La Flèche Humaine'.

En vervolgens is ze luchtvaartpionier geworden. We bevinden ons aan het begin van de twintigste eeuw en aan het begin van de luchtvaart. Vliegen is een bezigheid voor waaghalzen. Een van de waaghalzen is Hélène.

De roem die ze vergaart als prille pilote evenaart haar reputatie als wielrenner. Ook nu weer komt men van heinde en verre kijken als Hélène op de affiche staat van een vliegmeeting.

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, biedt ze zich aan als oorlogspilote. Dat wordt geweigerd, vrouwen kunnen geen militair worden. Dan maar als vrijwilliger de lucht in, in onbewapende verkenningsvliegtuigjes. We willen het Eddy Merckx wel eens zien doen.

Wat een vrouw! Iemand zou over Hélène Dutrieu een boek moeten schrijven, hoor ik u denken. Dat is gebeurd, door Gunter Segers. Hij was zaterdag een van de gasten in Interne Keuken.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief