Heleen Debruyne las 'Het hondenpark' van de Finse schrijfster Sofi Oksanen

Fictie Klara

Heleen Debruyne las 'Het hondenpark' van de Finse schrijfster Sofi Oksanen. De auteur is ondertussen vertaald in 37 talen maar het is het eerste boek dat Heleen van haar leest.

Eiceldonatie en Oekraïne zijn de centrale thema's in 'Het hondenpark'.

Na een mislukte carrière als fotomodel in het rijke westen keert Olenka, geboren en opgegroeid in het arme en corrupte Oekraïne, terug naar haar moederland, waar ze in de eiceldonatie-business terechtkomt. Alles gaat goed tot ze Daria ontmoet, de dochter van een vroegere zakenpartner van haar vader...

Het is een boek waarin je heel veel bijleert over Oekraïne, het Donetsk-bekken en het dagelijks leven in de Soviet-Unie, vertelt Heleen. Ze heeft het graag gelezen, niet enkel en alleen omwille van het moreel complex hoofdpersonage, maar ook de vragen die het oproept over hoe ethisch eiceldonatie is en over de sociaal economische situatie van die arme meisjes die eicellen doneren en hun lichaam aanbieden in ruil voor geld. Daarnaast is er ook de morele kwestie van eugenetica waarbij 'moeders' worden gekozen uit een catalogus.

Herbeluister hieronder de recensie van Heleen Debruyne in Pompidou.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief