Harold Polis: denker en uitgever bundelt zijn essays onder de titel 'Autonomie'

VRT Boekenmaand Boekathon

Harold Polis is volgens Tom de Cock ‘de living legend, de titaan uit het boekenvak’. 20 jaar lang heeft deze voormalige uitgever essays geschreven over ‘het moderne leven’. 'Wat betekent dit in concreto? Wat houdt vernieuwing en vooruitstrevendheid nu exact in? En waarom voelen we ons soms wat ontgoocheld over dit moderne leven?' zijn de vragen die Polis stelt.

Essaybundel Autonomie

Polis maakt van ‘Autonomie’ een chronologische essaybundel, van de kredietcrisis van 2007-2008 tot vandaag. Hij noemt het zelf een soort dagboek: een synthese van verschillende decennia zelf nadenken, maar hij laat tegelijk ook een lange parade van bekende denkers voorbij komen.

De coronacrisis legt een vergrootglas op de kansen en bedreigingen waarmee we de afgelopen jaren hebben geworsteld. Voor de optimisten groeien de bomen tot in de hemel en kan het alleen maar beter worden. De pessimisten hebben elke dag de ondergang van het Westen op het menu – koud geserveerd.

In ‘Autonomie’ probeert Harold Polis te weten te komen hoe we op dat punt zijn aanbeland: met nuancering en dingen in perspectief plaatsen komen we al een heel eind verder.

Bekijk Harold Polis in de Boekathon op VRT NU.

Lees meer over Harold Polis in dit artikel op langzullenwelezen.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief