Handpop Babo moet moeilijke gezinssituaties bespreekbaar maken voor jonge kinderen

Boekenmarathon VRT MAX

Vechtscheidingen, overmatig straffen, partnergeweld of onmacht van de ouders… Het zijn allemaal vormen van intrafamiliaal geweld waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Onderzoekers van de UCLL merkten op dat er nog te weinig manieren zijn om kinderen er ook over te leren praten. Daarom ontwikkelden ze de Babo-box. Dorien Wuyts en Anneleen Roelandts van UCLL hebben de box gedemonstreerd tijdens De Boekenmarathon.

Het doel van de Babo-box is kinderen een taal aanreiken om over moeilijke gezinssituaties te spreken. Dat is zeker niet eenvoudig bij kinderen tussen 3 en 8 jaar oud. Beertje Babo is een soort handpop die kan helpen, samen met tekeningen en allerlei werkvormen voor kinderen. 'Babo maakt hele leuke dingen mee, maar hij maakt ook minder leuke dingen mee. Via de communicatiekaarten kun je het gesprek aangaan met het kind over die leuke momenten, maar ook over die moeilijke momenten', zegt Anneleen Roelandts.

De box kan gebruikt worden door hulpverleners, maar ook door leerkrachten. 'Voor het onderwijs hebben we een preventief luik opgenomen. Leerkrachten kunnen jonge kinderen zo meer weerbaar maken. Als er sprake is van geweld, krijgen ze tips hoe ze dit kunnen signaleren', zegt Dorien Wuyts.

'We voelden dat hier nood aan was. Vandaar dat we dit uitgewerkt hebben. Dat was aanvankelijk niet de bedoeling', zegt Roelandts. De eerste reacties zijn alvast positief. 'Een professional kan er zijn eigen ding mee doen. Dat is de kracht van dit pakket.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief