Gaea Schoeters schrijft theatertekst over 'slechte componisten'

Voorstelling Culture Club

Op 24 april organiseerde De Bijloke in Gent de voorstelling 'Bad Composers' waarvoor Gaea Schoeters de teksten schreef. Zes concerten met 'mooie muziek van foute componisten' en tekst voorgedragen door acteurs Johan Heldenbergh, Joke Devynck en Gene Bervoets.

De duistere kant van klassieke muziek

Georg Friedrich Händel financierde de slavenhandel, Claude Debussy en Maurice Ravel hielden er stereotiepe beelden van andere culturen op na en Purcell was een seksist.

'Hoe luister je naar deze muziek in een tijd beheerst door #MeToo-processen, de woke-beweging, Black Lives Matter, kritiek op culturele toe-eigening, gevoeligheden van minderheidsgroepen en een cancel-cultuur die standbeelden van Leopold II weghaalt?'. Dit zijn de vragen die auteur Gaea Schoeters zichzelf en het publiek stelt.

Schoeters schreef de originele tekst en context voor 'Bad Composers' en onderzocht hiermee hoe we ons moeten verhouden tegenover componisten die vanuit onze eigen beschouwing op een bepaald moment iets gedaan hebben, of ergens voor stonden waar wij onszelf niet meer in kunnen vinden.

In Culture Club op Radio 1 vertelt Schoeters dat ze hiermee mensen wil bewustmaken van deze geschiedenis en wil onderzoeken of dit de luisterervaring van de mensen verandert.

Schoeters wil geen sluitende antwoorden bedenken, noch een oordeel vellen. Ze trekt de problemen open naar vandaag, en denkt na over wat wij als samenleving doen en in hoeverre we hierop in de toekomst met dezelfde twijfel zouden terugkijken. Ze wil hiermee het cancelen tegengaan, en de dialoog waarborgen.

Herbeluister het gesprek in Culture Club op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief