Wim Peumans schreef boek 'Habibi' over het lief en leed van lgbt-moslims

Non-Fictie De Madammen

Musti is moslim en homo. En dat is niet vanzelfsprekend. Hij getuigt bij Siska in De Madammen en ook in het boek 'Habibi' van schrijver Wim Peumans.

Wim Peumans heeft over het onderwerp een doctoraat geschreven. Na zijn doctoraat heeft Peumans de biografie van zijn vader Jan Peumans geschreven. En zo kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij doet graag onderzoek maar niet binnen de academische context. Dus ging hij 10 mensen uit zijn doctoraatsonderzoek opnieuw opzoeken na 8 jaar met de vraag: hoe is het met je leven verlopen sinds de eerste gesprekken? 'Zo krijg je een goed lange termijn perspectief', legt Peumans uit.

Musti is één van de getuigen. Hij moest er even over nadenken, maar het contact met Peumans was de eerste keer al aangenaam, dus hij heeft niet lang getwijfeld:

'Ik ben op mijn 15 vertrokken omdat mijn ouders woedend waren. Mijn broer had een chat met een man op mijn computer ontdekt en heeft mijn moeder geïnformeerd. Ik heb zelfs een tijdje op straat gewoond. Ik kwam ook in de bijzondere jeugdzorg terecht. Het contact met mijn familie had ik helemaal verbroken. Maar tijd heeft raad gebracht. Nadat ik als moslim de voettocht naar Compostella had gemaakt, heb ik mijn vader opgebeld. Dat we moesten praten en dat we het moesten goedmaken. Na 8 moeilijke jaren hebben we dus terug contact. Maar ik respecteer ook hun grenzen. Ik heb nu een vriend, maar daar praat ik voorlopig nog niet over met hen.'

Wim Peumans wil tonen dat je op verschillende manieren uit de kast kan komen. 'Er is ook diversiteit binnen de lgbt-gemeenschap. Binnen de moslim-gemeenschap is er nog altijd een taboe. Maar ook binnen de lgbt-gemeenschap is er nog veel racisme en islamofobie', legt Peumans uit.

Herbeluister het interview hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief