Guust Flater, de meest luie stripheld ter wereld, keert na 25 jaar terug met een volledig nieuw album

Strip VRT NWS

Geestelijke vader André Franquin stierf op 5 januari 1997, maar Guust Flater herleeft na 25 jaar, met dank aan de Canadese striptekenaar Marc Delafontaine, beter bekend als Delaf. Uitgeverij Dupuis heeft een akkoord bereikt met de erfgenamen van Franquin en plant dit najaar een doorstart van de reeks. Een van de meest iconische Belgische stripfiguurtjes keert terug, samen met de Flaterfoon en andere vertrouwde elementen. De titel van het nieuwe album wordt 'Flater slaat weer toe' en zal op 19 oktober 2022 in de winkel liggen.

In 1957 sloft Guust Flater (of Gaston Lagaffe, zoals hij door scenarist en tekenaar André Franquin werd gedoopt) plots rond op de redactie van Dupuis, als kantoorhulp. Franquin bedacht een figuurtje dat in tegenstelling tot andere striphelden geen enkel talent bezit, behalve misschien het talent om werk zo veel mogelijk te vermijden. 'Een figuurtje dat geen enkele kwaliteit bezit, onnozel en niet knap is en zonder werk zit', zo zou Franquin hem zelf omschrijven.

Een figuurtje dat geen enkele kwaliteit bezit, onnozel en niet knap is en zonder werk zit

André Franquin, geestelijke vader

Zijn hilarische flaters zijn te volgen in het weekblad Robbedoes en worden al snel zo populair dat er een eigen reeks volgt. Er worden 32 miljoen albums in 27 talen verkocht en er volgt ook een tekenfilmreeks. Franquin noemt Guust Flater zijn favoriete personage, maar na de plotse dood van de striptekenaar, begin 1997, stopt de reeks onherroepelijk.

Lees verder op vrtnws.be

Gust Flater-fan Bent Van Looy in Laat

Bent Van Looy zou als twaalfjarige geflipt hebben als hij toen zou gehoord hebben dat er een nieuwe Guust Flater zou komen. Hij had niet genoeg aan de 15 albums die er waren. Hij is een doorwinterde Franquin-fan en zal het nieuwe album zeker lezen hoewel hij 'bang' is voor het resultaat.

Bekijk hieronder 'Laat' over de nieuwe Guust Flater en de reactie van Bent Van Looy.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief