KVS en Jaco Van Dormael maken een filmversie van Flauberts 'Madame Bovary', vrijdag op Canvas

Film

Het is 200 jaar geleden dat de Franse romanschrijver Gustave Flaubert werd geboren. Zijn debuutroman 'Madame Bovary' was een schandaal in 1856 en groeide tegelijk uit tot een van de belangrijkste romans uit de Westerse literatuurgeschiedenis. De KVS-voorstelling 'Bovary' is nu verfilmd door Jaco Van Dormael en wordt op vrijdag 30 april vertoond op Canvas.

Een bom in de wereldliteratuur

Emma Bovary trouwt met haar dokter en koestert de hoogste verwachtingen: het Disney-sprookje. Maar al snel begint haar saaie leven even hard te knellen als haar korset. Ze leest massa’s boeken om te ontsnappen aan de banale realiteit. Het is haar allemaal niet spannend genoeg, haar echtgenoot blijkt haar verwachtingen niet te vervullen. Ze begint te zoeken naar meer, naar minnaars, naar extra kicks. Ze leeft boven haar stand en ze geeft meer uit dan ze heeft om aan het provinciale leven te ontsnappen.

Het verhaal van de opstandige en overspelige doktersvrouw was destijds zo opzienbarend dat het als een aanval op de Franse samenleving werd beschouwd en zelfs tot een rechtszaak leidde. Emma Bovary joeg een schokgolf door Frankrijk en de wereld.

Vijf jaar lang werkte Flaubert aan Madame Bovary. Hij wilde een boek schrijven over ‘niets’, maar het werd er een over ‘alles’. Een boek over het onstilbare verlangen om bemind te worden, over een door mannen gedomineerde wereld, over (onmogelijke) liefde, overspel, leven en dood. Emma Bovary is een van de meest opzienbarende vrouwen uit de wereldliteratuur. Ze weigert zich te schikken naar de grenzen die de maatschappij haar oplegt en blijft zich verzetten. Tegen beter weten in. Zelfs al betekent dat haar ondergang.

Tussen theater en film

KVS-directeur Michael De Cock en regisseur Carme Portacelli maakten een theaterversie van het beroemde boek Madame Bovary van Gustave Flaubert. Maar door corona konden en kunnen de voorstellingen voorlopig niet doorgaan. KVS en Canvas sloegen de handen in elkaar en maakten er een filmversie van. Filmregisseur Jaco Van Dormael, bekend van onder meer Toto le héros, Le huitième jour en Le tout nouveau testament nam de uitdaging aan en maakte er een prachtige film van.

Maaike Neuville (De twaalf, All of us, Clan) kruipt in de huid én de knellende trouwjurk van Flauberts beroemde personage. Koen De Sutter (De twaalf, Cordon) is haar man Charles.

Bovary, een mix tussen film en theater, is vrijdag 30 april te zien op Canvas.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief