Kom meer te weten over Simon Stevin, het wiskundig genie uit Brugge, die 400 jaar geleden overleed

Non-fictie Klara

De Brugse wiskundige Simon Stevin is 400 jaar geleden overleden. In Brugge kreeg hij een standbeeld en een plein dat naar hem genoemd is. Maar wie was Simon Stevin eigenlijk, en waarom was hij zo belangrijk?

Guido Vanden Berghe is emeritus gewoon hoogleraar toegepaste wiskunde, informatica en statistiek, verbonden aan UGent. Hij is één van de auteurs van de biografie 'Simon Stevin van Brugghe, hij veranderde de wereld'. Hij zit in de studio van Pompidou.

Over het leven en werk van Simon Stevin van Brugghe (1548 - 1620)

'Wonder en is gheen Wonder': 'als je iets kan bewijzen is het geen wonder', is één van de bekendste quotes van Simon Stevin. Wie was deze wiskundige die internationaal aanzien genoot en wiens bevindingen baanbrekend waren?

Stevin was op zijn minst een verstandig man en een bezige bij. Hij heeft onder meer 13 boeken gepubliceerd, niet vanzelfsprekend voor de tijd waarin hij leefde want met de hand geschreven en vol met wiskundige formules.

'Uit welk nest kwam Stevin?', wil presentatrice Nicky Aerts weten. Simon is een bastaard, zijn moeder komt uit een welgestelde familie uit Ieper, zijn vader Antonius is de zoon van de burgemeester van Veurne. Ze waren niet gehuwd en Antonius verdwijnt met de noorderzon na de geboorte van Simon.

Zijn moeder zal later officieel huwen en zo komt Stevin in Brugge terecht. Zijn stiefvader is zijdehandelaar en koopman met een vloot actief tussen de Hanzesteden. De familie van zijn stiefvader is betrokken bij het calvinistisch regime in Brugge en Simon groeit op in politiek woelige omstandigheden met de dreiging van een godsdienstoorlog. Hij trekt naar het Noorden waar het calvinisme de officiële staatsgodsdienst is. Hij blijft levenslang verknocht aan Brugge die steevast een vermelding krijgt in zijn boeken. Hij schrijft bovendien in het Nederduyts, de toenmalige volkstaal en niet in het Latijn, net omdat hij vindt dat wetenschap er voor iedereen moet zijn.

Net als in de wiskunde zelf, blijven veel vragen over zijn leven onbeantwoord en gelukkig moet je niets van wiskunde kennen om geboeid te geraken door het leven van deze man.

Nog tot 29 november loopt in het Stadsarchief Brugge de tentoonstelling Simon Stevin van Brugghe, 1620 - 2020. Hij veranderde de wereld.

Herbeluister hieronder Guido Vanden Berghe in Pompidou.

Professor Guido Vanden Berghe kwam er ook over vertellen in Interne keuken op Radio 1. Herbeluister het hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief