'Groetjes uit Vlaanderen' - Mohamed Ouaamari schrijft brieven aan zijn Marokkaanse grootouders die hij nooit heeft gekend

Non-fictie VRT NWS

Mohamed Ouaamari is een jonge Antwerpenaar met Marokkaanse grootouders. Hij werkt als online redacteur en schrijft regelmatig columns voor De Morgen. Hij heeft net zijn boek ‘Groetjes uit Vlaanderen’ uit. Aan de basis ligt een bundeling van 14 brieven die Mohamed schrijft aan zijn overleden grootouders die hij nooit heeft gekend en waarin hij vertelt hoe het is om te leven in Vlaanderen. Hij stelt er zich de vraag wie en wat de Vlamingen zijn. Kan en mag hij zichzelf zonder meer een Vlaming noemen? ⁠Hij kent zichzelf een lasagne-identiteit toe, die bestaat uit verschillende lagen. Met de Antwerpse laag heeft hij nooit moeite gehad, met de Vlaamse ligt het iets moeilijker wegens de associatie met het succes van extreem-rechts. Tijdens zijn vakantie in Marokko voelt hij zich dan wél weer Vlaming.

In zijn boek schrijft hij dat hij wil leren trots te zijn op de Vlaamse laag binnen de lasagne-identiteit en 'ik wil meeschrijven aan het einde van het negatieve Vlaamse verhaal waarmee ik opgegroeid ben'.

Herbekijk hieronder Mohamed Ouaamari in De Afspraak.

Mohamed Ouaamari in coronatijd

De verschijningsdatum van 'Groetjes uit Vlaanderen' viel samen met de start van de lockdown. Een tegenvaller. "De boekhandels sloten hun deuren, de promo via de pers en media is verstoord en mijn boekvoorstelling werd geannuleerd door het virus. Ik heb hier uiteraard alle begrip voor, de strijd tegen het virus is veel belangrijker dan mijn boek. Maar toch doet het een beetje pijn omdat ik al sinds december uitkeek naar deze week waarin ik overal vol trots mijn pasgeboren kindje zou presenteren. Maar goed, ondertussen strijdt ons zorgpersoneel voor onze gezondheid en dat is een grotere zorg op dit moment. Het boek kan ik later ook nog wel promoten" vertelt Mohamed op de Instagrampagina van LangZullenWeLezen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief