Griet Op de Beeck: 'De boekenbeurs blijft magie!'

Radio 1

De Boekenbeurs staat te koop. De organisatie boek.be worstelt al jaren met financiële problemen. De coronacrisis zorgde in 2020 voor het afgelasten van de beurs en dit was olie op het vuur. Nu zoekt boek.be een overnemer voor de Boekenbeurs en dit voor 19 april. Dat vertelde de gerechtelijke mandataris die de overname in goede banen moet leiden. Wie de Boekenbeurs zal redden weten we nu dus nog niet. Radio 1 belde met Griet Op de Beeck voor een reactie. Zij draagt de Boekenbeurs een warm hart toe.

Jaarlijkse hoogdag

'Als kind was naar de Boekenbeurs gaan een hoogdag: daar dan een budget krijgen om boeken te mogen kiezen, dat heeft toch de magie van het boek wel aangewakkerd op die jonge leeftijd. Om daar dan als schrijver op een bepaald moment te mogen zetelen naast een Tom Lanoye, die voor mij altijd een jeugdheld is geweest, en dan te merken dat bij beiden ongeveer even lange rijen staan, daar ben ik nog altijd niet goed van', reageert Griet Op de Beeck.

Niet alle auteurs zijn even grote fan van de beurs. 'Ja, je kan dat op verschillende manieren invullen, maar ik blijf het bijzonder vinden dat mensen de moeite nemen om drie kwartier in een rij te gaan staan om een boek dat ze graag gelezen hebben, te laten signeren of om eventjes met de auteur te praten. Ik wil daar niet meewarig over doen of hooghartig naar kijken. Ik blijf het een privilege vinden om de mensen daadwerkelijk te zien en hun verhalen te horen...Ik probeerde er een punt van te maken om met de lezers daadwerkelijk te spreken. Het is een bizarre dierentuin maar toch één waar je als schrijver toch gaat zitten met de intentie de mensen écht voor u te zien en waar je ook daar de kans toe krijgt en die ik met beide armen heb aangenomen', gaat Griet verder.

Meerwaarde van een boekenbeurs anno 2021

Kan zo'n boekenbeurs anno 2021 nog een meerwaarde betekenen nu er ook steeds meer online wordt gekocht? Volgens Griet is dat een heel ander publiek: 'Je hebt lezers die het leuk vinden om te kunnen spreken met de auteurs waarvan ze denken dat ze hem een beetje kennen omdat ze zijn boeken gelezen hebben. Dat is toch vaak een projectie die de lezers dan hebben.' Anderen hebben hieraan helemaal geen behoefte.

Boekenweek in Nederland

In 2018 was Griet Op de Beeck het gezicht van de Boekenweek in Nederland. 'Laten we er niet onnozel overdoen: als je ziet wat er daar dan 10 dagen lang gebeurt rond boeken, dat is van een heel andere orde. Daar krijgen ze een heel land in beweging over, rond en met boeken. In België heeft dat met de Boekenbeurs geen equivalent. Ik ben in die 10 dagen toen het hele land rondgesleurd. Ik heb in kleine café's gezeten, in grote boekhandels, in volle theater- en congreszalen. Overal zat het stampvol, van allerlei leeftijden en met allerlei achtergronden, allemaal warm gemaakt over en door boeken.'

Van waar dit verschil met Nederland? 'Ik wil hiervoor de schuld niet in de schoenen van boek.be schuiven die het dan zogezegd allemaal niet goed doet. Het heeft ook met een soort traditie te maken: de Nederlanders komen gewoon liever en vaker uit hun huis om iets te doen rond boeken. In Nederland bestaan er ook al decennialang leesclubs waarin mensen praten over hetzelfde boek dat ze gelezen hebben. Dat begint nu in België ook wat te komen, maar op veel kleinere schaal. Het is iets cultureels, denk ik soms', gaat Griet Op de Beeck verder.

Het zou een drama zijn mocht er in België, met het verdwijnen van de Boekenbeurs, niets feestelijk meer rond het boek gebeuren. 'Ik supporter dat er een interessante, bevlogen mens of groep mensen zich over boek.be ontfermt en dit helemaal het nieuwe decennium in neemt en dit op een creatieve manier nog beter maakt dan het al was', is haar positieve oproep.

Herbeluister Griet Op de Becck in De wereld vandaag op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief