'Great expectations' van Charles Dickens is al 15 keer verfilmd en nu weer

Verfilming Radio 1

Great Expectations, een roman van Charles Dickens wordt dit jaar opnieuw verfilmd door de BBC. Opnieuw, inderdaad. Het boek werd maar liefst 15 keer verfilmd. Flip Feyten weet wat er zo aantrekkelijk is aan deze stokoude Britse klassieker.

1917 werd het boek voor de eerste keer verfilmd. Het is een onuitputtelijk verhaal blijkt. Dit jaar is Charles Dickens 150 jaar dood. Zo'n verhaal uit de Victoriaanse tijd kan de tand des tijds dus weerstaan, volgens Feyten. 'Het is een universeel verhaal over de weesjongen Pip (van Philippe). Het is een 'Bildungsroman', we volgen zijn levensloop tot aan de volwassenheid en alle problemen die ermee gepaard gaan. Maar hier is het heel speciaal. Dickens vertelt hoe het met ons allen gaat, je wil slagen in het leven, je hebt 'Great expectations', grote verwachtingen dus. Het is eigenlijk een serie zoals 'Thuis'. Hij heeft dit boek geschreven in wekelijkse afleveringen. Alle plotlijnen komen netjes in mekaar op het einde. En dat is het meesterschap van Dickens geweest. Het is in de Ik-vorm geschreven. Het is één van de 2 meest autobiografische werken van hem. Het andere is David Copperfield.'

Dickens heeft dit ook effectief allemaal meegemaakt. Zijn vader had schulden en moest de gevangenis van schuldenaars in. Hij schaamde zich er enorm voor. Hij moest als twaalfjarige jongen in een schoensmeerfabriek gaan werken in de sloppenwijken van Londen. Hij is uiteindelijk succesvol schrijver en heel rijk geworden. Hij is dan hoogmoedig geworden en heeft dat achteraf ingezien. En ook alle desillusies zitten in het boek. Dat zit allemaal in 'Great expectations'.

Flip Feytens favoriete adaptatie is die van 1946 van David Lean, dat is de iconische zwart-wit verfilming. Het speciale van de roman is ook dat er verschillende genres in zitten : misdaadroman, dat was toen een nieuw genre, gothic novel met horror en 'Bildungsroman', …

De nieuwe adaptatie is gemaakt door het team dat ook het boek 'A christmas carol' heeft verfilmd. Het horror-verhaal wordt in deze tijden enorm uitvergroot. Dus dat zal in deze adaptatie ook wel gebeuren, want dat spreekt de jeugd van tegenwoordig aan, volgens Feyten. Er zit ook wel genoeg horror in het boek. Flip Feyten ziet het dus wel goed komen.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief