Graphic novel over Schubert van Jeroen Janssen in Music Matters

Graphic Novel Klara


Een graphic novel over een componist, dat kom je niet zo vaak tegen! Posthumus is de biografische fantasie van Schubert door de ogen van de Gentse tekenaar Jeroen Janssen. Hij vertelt meer over zijn band met de componist.

Jeroen Janssen won in 2018 nog de Bronzen Adhemar, vroeger bekend onder de tweejaarlijkse Stripgidsprijs. Uniek was dat de prijs niet werd toegekend aan een meer commerciële tekenaar. Janssen kreeg de prijs voor zijn alternatieve werken die een genre op zich zijn, strips en graphic novels met een zekere vorm van sociaal bewustzijn.

Met de reeds overleden Nederlandse scenarist-vertaler Pieter Van Oudheusden werkte Janssen samen aan zes albums: Een nachtegaal in de stad (1999), Klaarlichte nacht (2001), Bakamé (2003), De grote tovenaar-deel 1: De kruisweg van Mpyisi (2007), De wraak van Bakamé (2010) en nu dus ook Posthumus (2020).

Pieter Van Oudheusden legde nog tot vlak voor zijn dood in 2013 een laatste hand aan de tekst voor deze biografische fantasie over de laatste dagen van Schuberts leven. Het leven, de natuur, het vrouwelijk schoon en de muziek van Schubert worden in een mooie aaneenschakeling van korte episodes verteld. Elk hoofdstukje krijgt als titel een bekend werk van Schubert, bijvoorbeeld Der Töd und das Mädchen en Erlkönig, en een specifiek kleur dat het gevoel van de scènes uitdrukt. Door omstandigheden en andere opdrachten kon Jeroen Janssen de graphic novel doorheen de jaren niet afwerken. 2020 is het jaar waarin tekst en tekeningen uit hun as herrijzen.

Lees meer en luister op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief