Google digitaliseert 100.000 oude boeken in Antwerpen en daar komt heel wat bij kijken, ontdek hier hoe het werkt

Boekennieuws Het Journaal

Google wil met Google Books de grootste digitale bibliotheek ter wereld uitbouwen, de eerste boeken uit Antwerpse collecties zijn nu gedigitaliseerd. De komende jaren maakt de technologiegigant op die manier in totaal zo'n 100.000 boeken uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Plantin-Moretus gratis beschikbaar.

Google is al lang niet meer enkel en alleen de meest populaire internetzoekmachine. Naast uw mailbox, routeplanner en uw virtuele geheugen beheert Google sinds 2004 ook de meest uitgebreide digitale bibliotheek ter wereld: Google Books. Het is de bedoeling om op termijn alle boeken zonder auteursrecht beschikbaar te maken. Daarvoor worden contracten met uitgeverijen gesloten en boeken uit tientallen (erfgoed)bibliotheken ingescand. Op dit moment is Antwerpen aan de beurt. Eerder digitaliseerde Google al delen van de Gentse universiteitscollectie.

Het gaat om de helft uit de collectie van de historische Nottebohmzaal

Sinds december worden in totaal zo'n 100.000 boeken geselecteerd uit het Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. 'Het gaat om zowat de helft uit de collectie van de historische Nottebohmzaal', verduidelijkt An Renard, directeur van de Erfgoedbibliotheek opgetogen. 'Wij digitaliseren zelf met een klein atelier. Als je bedenkt dat wij op 10 jaar tijd maar een paar duizend boeken konden digitaliseren, dan is een aantal van 100.000 ongelooflijk.'

Elke zes weken wordt een nieuw transport klaargestoomd van zo'n 5.000 boeken en daar komt heel wat bij kijken. De boeken - van de 16e tot eind 19e eeuw - worden eerst gecontroleerd op beschadigingen, vervolgens voorzichtig ingepakt en daarna opgestuurd naar het digitalisatiecentrum van Google. Dat digitaliseren gebeurt op een geheime locatie in Europa. Zes weken later komen ze - ingescand - terug en begint het uitpakken.

Lees verder en bekijk de reportage uit Het Journaal op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief