Goncourt-winnaar Éric Vuillard bij de zes genomineerden voor International Man Booker Prize

Literaire prijs VRT NWS

De jury van de International Man Booker Prize - voor literatuur die vertaald is in het Engels - heeft in Londen de shortlist voor 2021 bekendgemaakt. Eén van de zes genomineerden is de Franse auteur Éric Vuillard met 'The War of the Poor' (La guerre des pauvres). Hij won in 2017 in eigen land al de prestigieuze Prix Goncourt voor 'L’ordre du jour' (De orde van de dag).

De zes kanshebbers

Zes 'vernieuwende' boeken zijn genomineerd voor de International Man Booker Prize, voor literatuur vertaald in het Engels. Dat heeft de jury in Londen bekendgemaakt. De zes die de shortlist haalden zijn:

The War of the Poor van Éric Vuillard, vertaald uit het Frans

At Night All Blood is Black van David Diop, vertaald uit het Frans

The Dangers of Smoking in Bed van Mariana Enríquez, vertaald uit het Spaans

When We Cease to Understand the World van Benjamín Labatut, vertaald uit het Spaans

The Employees van Olga Ravn, vertaald uit het Deens

In Memory of Memory van Maria Stepanova, vertaald uit het Russisch

De Fransman Éric Vuillard die genomineerd is met 'The War of the Poor' (La guerre des Pauvres) - een boek dat maar 72 bladzijden telt - is geen onbekende in de wereldliteratuur. In 2017 kreeg hij in eigen land de prestigieuze Prix Goncourt voor zijn roman 'L'ordre du jour' (De orde van de dag) over de medeplichtigheid van Duitse grootindustriëlen aan de opgang van Hitler en zijn naziregime.

Opwindend vernieuwend

Juryvoorzitter Lucy Hughes-Hallett omschreef de oogst van 2021 als 'opwindend vernieuwende literatuur' die zich beweegt op de grens tussen fictie en andere genres als geschiedschrijving en mémoires.

Het boek van de Fransman Vuillard gaat over een echt bestaande Duitse theoloog die in de 16e eeuw leefde, het boek van de Deense Ravn speelt zich af op een ruimteschip in de 22e eeuw, en het verhaal van de Fransman Diop gaat over Senegalese soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, en is '… zo enorm fantasierijk – toen ik het voor de eerste keer las dacht ik dat ik in een nachtmerrie zat' zegt juryvoorzitter Hughes-Hallett.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief